Tonåringar stal med störsändare

Två tonårspojkar åtalas för att ha stulit kläder med hjälp av en störsändare.


Två tonårspojkar åtalas för att ha stulit kläder ur butiker i Göteborg med hjälp av en störsändare. Enligt Svensk Handel finns flera liknande fall i landet.

En 19-åring har i polisförhör berättat att han köpte störsändaren för 3 000 kronor. Vid stölderna hjälptes två personer åt. En stod nära butikens larmbågar och satte dem ur funktion med störsändaren, medan den andra gick ut med stulna plagg.

19-åringen uppger att man som mest stal åtta plagg på en dag, men också att han sällan var med själv. Stölderna utfördes av en 16-åring, med hjälp av ungdomar som var under 15 år eller inte har identifierats av polisen. Hur stora värden man stal för är inte klarlagt.

Stöldmetoden är inte helt ovanlig. Enligt Svensk Handels säkerhetschef Dick Malmlund har minst fem liknande, beslagtagna störsändare skickats till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL. Flera fabrikat av larmbågar har drabbats.

– Det går att installera utrustning som upptäcker en sådan störsändare och slår larm. Men de flesta butiker har inte det, säger Dick Malmlund till TT.

Efter stölderna använde 19-åringen verktyg för att få bort plaggens larmbrickor. Men först lindades brickan in i plast, för att plagget inte skulle skadas av en eventuell färgampull.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel: Lämna "farlig stridszon" i norra Gaza

Argentina vill ha Irans inrikesminister gripen

Argentina ber Interpol att gripa Irans inrikesminister Ahmad Vahidi, rapporterar flera medier. Han är ansvarig för bombattentatet mot judiska Amia-centret 1994, enligt regeringen.

Förlust för SJ – skyller på vädret

Statliga tågoperatören SJ gjorde en förlust på 74 miljoner kronor under första kvartalet, vilket kan jämföras med en vinst på 48 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Älvsbyn rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 374, Bredsel.", skriver polisen på sin hemsida.

Protest mot Postnord-vd:ns lön – tjänar 935 000 i månaden: ”Stopp”

Postnords vd Annemarie Gardshol tjänar 935 000 kronor i månaden. Hennes höga lön och extrema löneökning har fått hård kritik från brevbärarna. "Hur rättfärdigar hon sin lön", skriver de i ett upprop.

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

1 timme sedan
Användningen av explosiva ämnen ökade under 2023 jämfört med åren innan och ligger nu i nivå med toppnoteringen från 2019, visar statistik från Polismyndigheten.