Lördag 2 Jul
Stockholm

Tonåringar stal med störsändare

Två tonårspojkar åtalas för att ha stulit kläder med hjälp av en störsändare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Två tonårspojkar åtalas för att ha stulit kläder ur butiker i Göteborg med hjälp av en störsändare. Enligt Svensk Handel finns flera liknande fall i landet.

En 19-åring har i polisförhör berättat att han köpte störsändaren för 3 000 kronor. Vid stölderna hjälptes två personer åt. En stod nära butikens larmbågar och satte dem ur funktion med störsändaren, medan den andra gick ut med stulna plagg.

19-åringen uppger att man som mest stal åtta plagg på en dag, men också att han sällan var med själv. Stölderna utfördes av en 16-åring, med hjälp av ungdomar som var under 15 år eller inte har identifierats av polisen. Hur stora värden man stal för är inte klarlagt.

Stöldmetoden är inte helt ovanlig. Enligt Svensk Handels säkerhetschef Dick Malmlund har minst fem liknande, beslagtagna störsändare skickats till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL. Flera fabrikat av larmbågar har drabbats.

– Det går att installera utrustning som upptäcker en sådan störsändare och slår larm. Men de flesta butiker har inte det, säger Dick Malmlund till TT.

Efter stölderna använde 19-åringen verktyg för att få bort plaggens larmbrickor. Men först lindades brickan in i plast, för att plagget inte skulle skadas av en eventuell färgampull.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.