Stockholm

Ficktjuvsligor ger sig på shoppare

Kvinna fick se sitt konto bli länsat på nästan hela månadslönen.


Läs mer

STOCKHOLM. Internationella ficktjuvsligor har intagit Stockholm. Under julhandeln väntas rekordmånga att bli lurade under ruschen. Taktiken? Att lista ut pinkoden för att sedan komma åt kontokortet.

En av dem som redan har drabbats av stöldvågen är Gordana Pavlovic, som tog en shoppingtur på Lidl på Södermalm. Snabbt upptäckte hon att hon saknade kortet och att hela kontot var länsat på nästan hela månadslönen.

– När vi kom ut till bilen upptäckte vi genast att väskan var öppen. Nästa ögonblick upptäckte vi - när vi ringde och kontrollerde kontoställningen - att de tagit ut nästan hela månadsinkomsten som kommit samma dag. Man blir arg, maktlös, säger Gordana Pavlovic till SVT:s ABC.

Händelseförloppet fångades av en övervakningskamera: en person sneglar när kunden knappar in koden och rapporterar till sin kumpan som därefter antecknar siffrorna och slutligen kommer en tredje part som stjäl plånboken.

– Till 99 procent är det utländska ligor som kommer hit och är specialister på ficktjuveri. De jobbar i grupper på mellan tre och fem personer och försöker få tag på någons pinkod, säger Ulf Bergqvist, polisinspektör i Maria närpolisområde.

Pavlovic uppmanar nu stockholmarna att vara vaksamma:

– Förut tyckte jag nästan att det var lite obehagligt att misstänka den som står bakom en, men den blygsamheten har jag övergivit nu, säger hon till Metro.

Se hur ficktjuvarna beter sig här.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.