Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Armlös man tvingades tigga

Nyheter | 06/12/2008 07:09

Den armlösa 28-åringen förslavades av en liga och tvingades tigga i Stockholms tunnelbana i flera år.

Den 28-årige handikappade mannen tvingades dagligen tigga ihop tusentals kronor sittandes armlös med en skylt på magen i Stockholms tunnelbana. Själv fick han inga pengar och ska ha hållits fången i flera år. Nu åtalas fem personer för människorov och människohandel vid Stockholms tingsrätt, enligt Metro.

– Han tvingades under hård bevakning tigga dagligen i två års tid. Totalt har han tiggt ihop sexsiffrigt belopp, kanske över en miljon kronor i olika länder, säger Per Uno Johansson, utredningschef vid gränspolisen i Stockholm, till Metro.

På mannens skylt stod det ”Help me with the operation”. När han inte slavarbetate hölls han instängd i en lägenhet i Uppsala. Människohandlarna misshandlade 28-åringen och hotade med att döda hans mamma i Ukraina. Ligan tog också mannens armproteser så att han inte kunde äta eller dricka under dagen. Den 5:e augusti i år lyckades mannen fly över spåren på Stockholms central och slå larm till polisen.

– Det är ett hänsynslöst utnyttjande av en människa som är helt försvarslös, säger 28-åringens målsägarbiträde, Caroline Reiner, till Aftonbladet.

Fyra av de misstänkta är häktade och en femte är på fri fot. De ska ha tvångsrekryterat den ukrainske armlöse mannen under 2006 för att tigga först i Östeuropa och sedan i somras i Sverige.

Skrivet av: