Armlös man tvingades tigga

Den armlösa 28-åringen förslavades av en liga och tvingades tigga i Stockholms tunnelbana i flera år.


Den 28-årige handikappade mannen tvingades dagligen tigga ihop tusentals kronor sittandes armlös med en skylt på magen i Stockholms tunnelbana. Själv fick han inga pengar och ska ha hållits fången i flera år. Nu åtalas fem personer för människorov och människohandel vid Stockholms tingsrätt, enligt Metro.

– Han tvingades under hård bevakning tigga dagligen i två års tid. Totalt har han tiggt ihop sexsiffrigt belopp, kanske över en miljon kronor i olika länder, säger Per Uno Johansson, utredningschef vid gränspolisen i Stockholm, till Metro.

På mannens skylt stod det ”Help me with the operation”. När han inte slavarbetate hölls han instängd i en lägenhet i Uppsala. Människohandlarna misshandlade 28-åringen och hotade med att döda hans mamma i Ukraina. Ligan tog också mannens armproteser så att han inte kunde äta eller dricka under dagen. Den 5:e augusti i år lyckades mannen fly över spåren på Stockholms central och slå larm till polisen.

– Det är ett hänsynslöst utnyttjande av en människa som är helt försvarslös, säger 28-åringens målsägarbiträde, Caroline Reiner, till Aftonbladet.

Fyra av de misstänkta är häktade och en femte är på fri fot. De ska ha tvångsrekryterat den ukrainske armlöse mannen under 2006 för att tigga först i Östeuropa och sedan i somras i Sverige.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.