Torsdag 23 Sep
Stockholm

Klart för sprutbytesprogram i Stockholm

Nu ska Stockholms missbrukare få rena sprutor.
Nu ska Stockholms missbrukare få rena sprutor. Foto: Scanpix

I höst drar ett sprutbytesprogram för heroinister igång i Stockholm. Efter en lång och hård politisk strid.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Till slut får huvudstadens tunga heroinister ett sprutbytesprogram. På tisdag fattar landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd ett beslut, skriver Dagens Nyheter.

– Min bedömning är att oppositionen stöder förslaget, säger sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (Fp) till DN.

I den egna alliansen har hon med sig Centerpartiet och Kristdemokraterna, men inte Moderaterna.

– Jag tror inte att enbart sprutbyte gör någon skillnad. Men vi hoppas på att nå personer som vi tidigare inte har fått kontakt med, se till att de får sjukvård, bygga upp ett förtroende och så småningom få in dem i behandling, säger Birgitta Rydberg till DN.

Det är inte klart var sprutbytesprogrammet ska finnas - men det blir inte på Södermalm där det redan finns en klusterproblematik med många missbrukare.

Det är också oklart hur många injektionsmissbrukare som finns i Stockholm. Professor Sven Britton, som har studerat frågan, tror att de är färre än det antal om 7 000-8 000 som brukar nämnas.

– Vi vet ju inte hur många som är beredda på att gå in i ett sprutbytesprogram. Vi kan inte ställa några formella krav på dem, det är en lågtröskelverksamhet, men erfarenheten säger att missbrukare är väldigt intresserade av sin hälsa och av att göra till exempel hivtester, säger Birgitta Rydberg till DN.

Kommentera
Kopiera länk
Dela