Guantánamofångar till Sverige

Tre av regeringens allianspartier beredda att hjälpa USA.


Sverige känner av pressen. Tre av allianspartierna tycker att fångar som släpps fria från Guantánamobasen på Kuba ska få en fristad i Sverige. Inom två år väntas basen vara avvecklad då USA:s nyvalde president Barack Obama satt den tidsramen. Samtidigt kräver Portugal, som lovat att ta emot fångar, att fler länder inom EU gör sin del av arbetet. Sverige står på tur.

Avvecklingen är efterlängtad bland de svenska politikerna.

– Fantastiskt, Guantánamo är en skamfläck för USA, säger Birgitta Ohlsson (fp), ledamot i riksdagens utrikesutskott, till Svenska Dagbladet.

50 av de 250 personer som sitter i fånglägret är friade från misstankar. Än så länge är det oklart vart de ska ta vägen. Borgerliga politiker i utrikesutskottet öppnar nu för att Sverige ska ta emot frisläppta fångar.

– Det är en självklarhet. Även om det är USA som har huvudansvaret, så har de europeiska länderna varit de starkaste kritikerna av Guantánamo, säger Birgitta Ohlsson.

Moderaternas ledamot i utskottet Henrik von Sydow anser att frågan är för tidigt väckt.

– Det är viktigt att inte förbigå UNHCR (FN:s flyktingorgan). Innan de har en tydlig uppfattning är det svårt att ta ställning, säger han till Svenska Dagbladet.

Kerstin Lundgren (c) säger att USA "tveklöst" har huvudansvaret för Guantánamo, men att Sverige inte kan svära sig fri från ansvar. Förre partiledaren Alf Svensson (kd) kallar Guantánamobasen för "en skam för en demokratisk stormakt". Han anser att det borde vara "en bagatell att lösa inom EU".

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

1 timme sedan
45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement. Av bussens 46 passagerare överlevde bara en åttaårig flicka.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

1 timme sedan
Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

1 timme sedan
En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.