Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kvinnlig politiker under dödshot

- 05/01/2009, 07:23 -

"De kallade mig flata och skrev att jag skulle hängas och brännas."

Ingalill Bjartén, (s), fick hem ett brev i brevlådan. Ett brev som har fått henne att leva i skräck under det senaste halvåret. Där stod det bland annat att hon skulle hängas och att hennes hus skulle brännas upp.

Hotbrevet hade skickats till henne efter att hon svarat på en insändare i en Skånska Dagbladet. Bjartén ansåg nämligen att insändaren var så pass främlingsfientlig att tidningen riskerade en anmälan för hets mot folkgrupp.

– Mitt mejl till tidningen publicerades på insändarsidan utan att det var min tanke. Sedan dröjde det bara några dagar innan det första hotbrevet kom, berättar Bjartén, enligt Skånskan.

I brevet blev hon bland annat kallad en flata som borde leva på vatten, bröd och sprit. Dessutom hade avsändaren tagit reda på högst personliga uppgifter om henne, till exempel hur mycket hon tjänade i månaden och hennes hus fastighetsbeteckning.

–Det stod också att jag skulle hängas och brännas, säger hon.

Bara några dagar senare var det dags igen. Bjartén är inte säker om det andra brevet kom från samma insändare, men har noterat att handstilen var annorlunda. Hon blev mycket illa berörd av hoten och beslöt sig för att vända sig till polisen.

Kommer aldrig att tystas

Bjartén är en välkänd politiker i både Staffanstorps kommun och i Skåne, vilket gjorde att polisen tog hoten på stort allvar. Både länskriminalen och SÄPO kopplades in och breven skickades på DNA-analys.

Trots att hon avrådits från att prata med media, så talar hon nu ut om skräcken hon levt i det senaste halvåret. Och hon tänker aldrig hålla tyst.

– Jag är inte rädd av mig. Har de någon glädje av att slå ner en 62-årig kvinna får de väl göra det. Jag tystnar inte i alla fall, menar hon, enligt Skånskan.

Hot mot kvinnor vardagsmat

Numera är hot mot förtroendevalda politiker vardagsmat. Den svenska politiken har blivit en tuff arena, där det är svårt att accepteras. Speciellt om man är kvinna. Unga kvinnor pikas av arbetskollegor på grund av bristande erfarenhet, och de avväpnas genom kommentarer om sitt utseende.

Särskilt kvinnliga kommunpolitiker säger att de utsatts för hot eller våld. Enligt en undersökning 2004 uppgav 23 procent av förtroendevalda kvinnor i framträdande position att de hotats, enligt SKTF-TIDNINGEN.

– Det kan finnas rasism som skäl, men det finns också folk som är emot landsmän som integreras och blir delaktiga i det svenska samhället. Det finns alla varianter, sade Agneta Blom, före detta sekreterare för Nationella kommittén, efter en undersökning för ett år sedan, skriver SR.

Resultaten från enkäten visade att 80 procent av de kvinnliga riksdagsledamöterna utsatts för hot. Bland de manliga låg siffran på 69 procent.

Skrivet av: