Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gryningspyromanen åtalad för stöld

- 05/01/2009, 14:23 -

Mannen som kallas gryningspyromanen har åtalats för bland annat stöld och hot.

Mannen som kallas gryningspyromanen har åtalats för bland annat stöld och hot mot tjänsteman. För de bränder han misstänkts för räcker inte bevisen.

Den 45-årige så kallade gryningspyromanen åtalades i dag vid Ystad tingsrätt. Åtalet gäller stöld, hemfridsbrott, hot mot tjänsteman och två fall av ringa narkotikabrott. Under sommaren och hösten har mannen varit misstänkt för helt andra brott - för att ha anlagt flera bränder i Skåne.

– Utredningen kring bränderna fortsätter, men har inte gått framåt, säger kammaråklagare Magdalena Holmberg till TT.

I november var mannen skäligen misstänkt för mordbrand, men bevisningen, bland annat ett skoavtryck, höll inte för en häktning.

– Polisen har gjort allt den kan, men det är svårt att säkra den tekniska bevisningen i den här typen av brott, av naturliga skäl, säger Magdalena Holmberg.

Det aktuella åtalet gäller en rad händelser som inträffade i somras då mannen var häktad, då som misstänkt för anlagda bränder i Simrishamn. Bland annat ska han ha sagt till de anställda vid häktet att de "skulle sändas till helvetet med rökförgiftning".

Mannen har suttit häktad sedan mitten av december som misstänkt för hot mot tjänsteman och stöld i en sommarstuga i Ystad. Stölden upptäcktes i samma område där 45-åringen misstänktes för en anlagd brand i ett fritidshus.

Efter beslut av övervakningsnämnden frihetsberövades mannen redan i början av december för att inte ha följt frivårdens regler. Som villkorligt frigiven från ett treårigt fängelsestraff för försök till grov mordbrand i Dalarna hade han då misskött kontakterna med sin övervakare.

Skrivet av: