Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Pyromanen: "Ska skickas till helvetet"

Nyheter | 12/01/2009 13:53

Den åtalade gryningspyromanen hotade att ta livet av häktespersonalen med "rökförgiftning".

YSTAD. Den 45-årige man som kallas för gryningspyromanen ställdes på förmiddagen inför rätta i Ystads tingsrätt, åtalad för stöld, hemfridsbrott och hot mot tjänsteman. 45-åringen ska bland annat ha hotat övervakningspersonal på häktet i Trelleborg och sagt: "En av er ska skickas till helvetet med rökförgiftning".

Mannen var under 2008 misstänkt för en rad anlagda bränder i Simrishamn och Ystad, men några bindande bevis har inte kommit fram, trots ett omfattande polisarbete.

Han häktades i början av december sedan han brutit mot reglerna för en villkorlig frigivning från ett treårigt fängelsestraff för försök till grov mordbrand.

Mannen misstänks också ha hotat personalen på häktet i Trelleborg i somras när han satt där som misstänkt för att ha anlagt bränder. Han sparkade och betedde sig enligt häktespersonalen så stökigt att han överflyttades till en observationscell. Där fortsatte han att sparka och hade bland annat sönder en kamera. När personalen då spände fast honom med remmar på en brits, hotade han dem till livet.

Missförstådd pyroman

Den 45-årige mannen anser sig ha blivit missförstådd av häktespersonalen. Hoten var inte riktade mot dem, hävdade han. Däremot medgav han att han vid flera tillfällen under den natt då han var fastspänd uttalat allmänna hot mot trelleborgare:

"Jag ska ta livet av en slumpmässigt vald trelleborgare för varje timme jag är nedspänd", uppgav 45-åringen att i stället skulle ha han sagt.

Personalen uppfattade att han under natten erkände att han legat bakom bränder i Simrishamn, som han var misstänkt för. Men även detta var en missuppfattning, menade 45-åringen.

Mannen nekar till samtliga de brott han åtalats för, förutom ett ringa narkotikabrott. Men även om han skulle dömas för brotten, borde han slippa fängelse, anser hans advokat Matts Johnsson.

– Detta är inte av den karaktären att han borde bli frihetsberövad. Men om han skulle bli frihetsberövad och åtalet gillas i alla delar är straffvärdet kring tre månaders fängelse, säger advokaten, till Ystads Allehanda.

Utöver det som mannen nu står åtalad för är han även misstänkt för att ha anlagt en brand i Sandskogen i Ystad. Alla andra brandmisstankar mot honom är avskrivna.

Teknisk bevisning

Polisen ha säkrat DNA-spår på en cigarettfimp i en stuga i Svaneholm och 45-åringens fingeravtryck fanns på spritflaskor i en sommarstuga i Ystads Sandskog, enligt Kristianstadsbladet.

– När det gäller anlagd brand är det mycket ovanligt med fällande domar, konstaterar Dan Granvik, utredare vid länskriminalen.

Han har fortfarande förhoppningar om att det ska gå att klargöra vem eller vilka som legat bakom de bränder som den man som kallas gryningspyromanen varit misstänkt för.

Skrivet av: