Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gryningspyromanen åtalas i dag

Nyheter | 12/01/2009 09:06

I dag ställs gryningspyromanen inför rätta på måndagsförmiddagen i Ystads tingsrätt, men inte för mordbrand.

YSTAD. Den 45-årige man som kallas för gryningspyromanen ställs på måndagsförmiddagen inför rätta i Ystads tingsrätt, åtalad för stöld, hemfridsbrott och hot mot tjänsteman. Han ska ha hotat flera personer i övervakningsnämnden och sagt "vet ni inte vem jag är" och "jag ska hämnas", enligt Ystads Allehanda.

Mannen var under 2008 misstänkt för en rad anlagda bränder i Simrishamn och Ystad, men några bindande bevis har inte kommit fram, trots ett omfattande polisarbete. Men 45-åringen är sedan tidigare dömd för försök till grov mordbrand 2006.

Han häktades i början av december sedan han brutit mot reglerna för en villkorlig frigivning från ett treårigt fängelsestraff för försök till grov mordbrand.

Bortsett från ett fall av cannabismissbruk nekar 45-åringen till samtliga anklagelser.

Trots brandvågen i södra Sverige på senare tid, var de totala antalet bränder fler 2007 än 2008, enligt statistik från räddningstjänstförbundet.

– Om vi har fyra bränder samtidigt, så ska ju det bevakas. Om vi har fyra stycken på en vecka är det inte lika spektakulärt, utan det blir kanske några notiser och märks därför inte så mycket, säger insatschef Mats Svensson, vid Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund (Sörf), till Skånskan.

Mordbränderna i Ystad har kostat samhället omkring en miljard kronor, fastighetsvärden sammanräknade med kostnader hos polis och rättsväsende.

– Det ger kusliga perspektiv, säger Johan Linander, riksdagsledamot (c) och ledamot i styrelsen för Rikspolisstyrelse, till Skånskan.

Skrivet av: