Tisdag 20 Apr
Stockholm

Försvunnen 12-åring hittad

En tolvårig tysk pojke rymde från ett behandlingshem söder om Åmål i går. Ett stort räddningspådrag drogs igång.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Rymde efter bråk med behandlingshemmet

En tolvårig tysk pojke rymde från ett behandlingshem i Rolfskärr nära Tösse söder om Åmål i går. Han hittades först vid halvsextiden på i kväll - oskadd i ett hus cirka två kilometer från hemmet.

Pojken hade rymt från hemmet efter en konflikt med den tyska personalen. Hemmet drivs av tyskar men har godkänts som behandlingshem för barn av svenska myndigheter. Pojken har, enligt polisen, någon form av mental störning och har svårt med relationer med vuxna.

Han försvann vid 14-tiden på måndagen men personalen anmälde försvinnandet först ett dygn senare, strax före klockan 14 i dag. Dessförinnan hade personalen själva letat efter pojken som en gång tidigare rymt från hemmet.

Helikopter och hundar

Polisen satte igång en stor sökinsats med bland annat helikopter och en mängd hundpatruller. Det gällde att hitta honom så snabbt som möjligt med tanke på kylan. Vid halvsextiden på tisdagskvällen fann en av polisens hundpatruller pojken i ett hus i närheten av behandlingshemmet.

Vi hittade honom i ett hus i närheten tillsammans med andra personer. Han hade tagit sig dit för han ville sova över där. Han var oskadd, säger Björ Blixter, presstalesman för polisen i Västra Götaland till TT.

– Vi hade fått tips om att han skulle befinna sig i det där huset. Vi hade ju under sökandet varit hack i häl med honom. Han har rört sig mellan olika hus, vad vi förstått, men var han funnits i natt vet jag inte, säger Blixter.

Träffade andra barn

Enligt Magnus Svensson, inre befäl vid polisen i Åmål, kan det vara lekande barn som fått honom att söka sig till just detta hus för att klara en natt till. Han träffade på dessa barn i hans egen ålder, säger han. Natten som gick var det mellan tio och 15 minusgrader i området. Hur han klarat den natten vet polisen inte eftersom pojken inte vill berätta. Men man förmodar att han kunnat ta sig in i någon sommarstuga. Det finns inga som helst brottsmisstankar bakom pojkens rymning.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela