Meros camping säljs - zigenare körs bort

- 08/01/2009, 13:10 -

– Min fru är dödssjuk och vi behöver pengar, säger ägaren Jean-Erik Mårtensson.

Sveriges kändaste zigenarläger säljs. De nya ägarna vill omvandla marken till ett café eller vandrarhem. Det betyder att alla åtta romska barnfamiljer måste flytta då ägaren inte har råd med elkostnaden på 60 000 kronor i månaden.

– Nu säljer jag till någon som är klokare. Husen tar skada om elen stängs av, och det ville jag förhindra. Min fru är dödssjuk och vi behöver pengar, säger den nuvarande ägaren Jean-Erik Mårtensson till GP.

De nya ägarna Coffi 421 AB, det vill säga om affären blir av, köper marken och fastigheterna för 5,5 miljoner. Planen är att driva en vinstgivande verksamhet.

– Läget är attraktivt och Bräutigams gamla sommarvilla har en fin historia. Om vi lägger så mycket pengar på att köpa en så känslig fastighet har vi förstås idéer. Men innan vi berättar mer måste köpet gå igenom, säger Lukasz Wojarski, styrelseledamot i Coffi 421 AB.

Enligt lag har kommunen rätt att gå in och förköpa fastigheter som är till salu. Fastighetskontoret i Göteborg har fått in anmälan om försäljning.

– Förmodligen blir det jag som ska utreda om kommunen har behov av marken för sin framtida utveckling. Det politiska beslutet måste vara klart före den 16 mars, säger Leif Abelin till GP.

Men Jean-Erik Mårtensson vill inte att kommunen ska köpa Meros.

– Sedan 1985 har jag försökt hjälpa tusentals hemlösa stackare. Kommunen har saboterat verksamheten, bland annat genom att hindra oss från att bygga nya bostäder med hygglig standard, säger Mårtensson.

Skrivet av: