Yrkesförare går på grupptryck

Många kör gärna för fort med stöd från kollegor och arbetsgivare.


Attityder och normer styr yrkesförarnas beteende i trafiken. Många kör gärna för fort och ser inget större fel i detta, visar en studie som presenterades på torsdagen på den stora transportkonferensen i Linköping.

Undersökningen som bygger på intervjuer med 221 företag och deras förare avslöjar attityder som får projektledaren bakom studien att reagera.

– Skrämmande, säger Sonja Forward vid VTI (Statens väg-och transportforskningsinstitut) om delar av resultatet av undersökningen.

Hon är förvånad över att så många yrkesförare anser sig ha stöd av andra och inte minst av sin arbetsgivare att köra för fort.

– Detta är särskilt alarmerande eftersom de ska föregå med gott exempel, säger Sonja Forward till TT.

Tidspress bidrar

Många yrkesförare skyller på en stark tidspress och hård konkurrens som förklaring till varför de har så svårt att hålla fartgränserna.

– Arbetsgivaren ska inte ta tuffa uppdrag. Det finns också arbetsgivare som lanserar sig som ett trafiksäkert företag och de har lyckats väldigt bra. Att sätta trafiksäkerheten främst kan bli ett säljande varumärke, säger Sonja Forward.

Taxiförare och förare av budbilar är de yrkesgrupper som är mest positiva till att köra för fort medan bussförarna är den minst positiva. Av de tillfrågade i undersökningen svarade 20 procent av bussförarna att de kunde tänka sig köra för fort utanför tätort.

Motsvarande procent för förare av budbilar var 55, tunga fordon 30 och taxiförare 42 procent. Taxiförarna var mest benägna att köra för fort på en 50-väg.

Stöd från kollegor

Som skäl för att köra 90 kilometer i timmen utanför tätort angav många att det var angenämare och mer tidsbesparande att köra för fort. Många som kunde tänka sig bryta mot hastighetsbestämmelserna sade sig känna stöd för detta av sina arbetskamrater och arbetsgivare.

Bussförarna kände att de har mindre stöd av omgivningen att köra 90 på en 70-väg jämfört med de övriga yrkesgrupperna. Däremot kände taxiförarna och förarna av budbilar en mer positiv attityd till att köra för fort på en 70-väg.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

1 timme sedan
Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.