Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Albaner dömda för valvåld

Nyheter | 20/10/2008 20:44

En domstol i Makedonien har dömt albaner till fängelse för valbrott. (TT)

En domstol i Makedonien har dömt nio etniska albaner till fängelse för brott i samband med valet i juni.

- De fick mellan fem och sex och ett halvt års fängelse för illegalt vapeninnehav och störande av valprocessen, tillkännagav domaren Lidija Nedelkova på måndagen.

Störningarna gjorde att Makedonien fick ett negativt rykte i omvärlden, framhöll hon.

Enligt utländska observatörer uppfyllde inte valet internationella krav på öppenhet och demokrati. De stördes av våld där de två största albanska partierna BDI/DUI och DPA utpekades som inblandade.

En person dödades i en av flera eldstrider i albanskdominerade områden. Där präglades också valet av anklagelser för skrämseltaktik och fusk.

Junivalet var viktigt för Makedonien, som strävar efter att bli medlem av EU.

Enligt EU:s kommissionär för utvidgning, Olli Rehn, är det osannolikt att Makedonien inom den närmaste framtiden kan anses kvalificerat för förhandlingar om medlemskap.

- Vi ska göra vår utvärdering den 5 november, men för närvarande tror jag att det blir svårt att rekommendera att inträdesförhandlingar inleds, sade han till AFP på måndagen.

Rehn sade att villkoren för inträde inte har uppfyllts, bland annat när det gäller val.

Skrivet av: