Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fartkamera fångade rekordmånga

- 14/01/2009, 17:39 -

Rekordmånga fortkörare får betala böter sedan de fotats av polisens fartkameror.

Rekordmånga fortkörare får betala böter sedan de fotograferats av polisens fartkameror.

Minst 80 000 bilister som körde för fort under 2008 har fått betala böter eller kommer att bötfällas.

– Vi hade cirka 210 000 ärenden under 2008 och av dem leder drygt 40 procent till böter, säger sektionschef Anders Drugge på Rikspolisstyrelsen.

Flest fortkörare ertappades förra året av fartkamerorna på länsväg 276 mellan Åkersberga och Roslags Kulla norr om Stockholm där kamerorna registrerade 4 019 fortkörare på sträckan. På andra plats kommer sträckan Alingsås-Ribbingsberg på E 20, där fastnade 3 873 bilar som körde for fort i kamerorna enligt Rikspolisstyrelsens statistik.

– Vi redovisar inte enskilda mätstationer i statistiken, utan enbart vägsträckor. På vissa vägsträckor finns det bara någon enstaka mätstation (fartkamera) medan andra vägsträckor har 15-16 mätstationer, säger Anders Drugge.

Under 2008 sattes hundra nya fartkameror upp längs de svenska vägarna. Det är en av förklaringarna till att antalet registrerade fortkörare har ökat.

Det finns inga planer på att sätta upp fler fartkameror efter vägarna.

– Syftet med trafiksäkerhetskamerorna är att sänka hastigheten och rädda liv - inte att bötfälla så många som möjligt. Längs de vägar som är utrustade med kameror har medelhastigheten sänkts med tio procent och det innebär att antalet olyckor är 30 procent färre, framhåller Anders Drugge.

Skrivet av: