Tisdag 27 Sep
Stockholm

Pär Holmgren säger upp sig på SVT

Meteorologen Holmgren är slut i den svenska teverutan. Nu stundar nya klimatutmaningar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vädermessias med det yviga håret vill gå vidare i livet. Därför slutar den bekante meteorologen Pär Holmgren på SVT. Parallellt med väderjobbet har han de senaste åren ägnat stor tid att opinionsbilda mot klimatförändringar och åka runt och föreläsa. Men nu har han insett att det i längden blir ohållbart samtidigt som han pekar på väderkartor i teverutan.

– 2009 blir det hittills viktigaste året för klimatfrågan. Jag vill kunna lägga all min arbetstid och mitt fokus på den frågan. Det handlar bland annat om böcker och om föreläsningar, säger han till SVT ABC.

2009 är speciellt ur klimatsynpunkt, och det är därför som Holmgren menar att han behövs som mest på området.

– Det är dels det stora klimatmötet i Köpenhamn i december, som ska lägga grunden för det nya avtal som ska ersätta Kyotoavtalet. Dels är det Sveriges EU-ordförandeskap under andra halvårt, då klimatfrågorna kommer att hamna allt mer i fokus, inte minst i medierna, bland annat just på grund av Köpenhamnsmötet, säger Holmgren.

Då han anser att klimatfrågan tenderar att bli allt mer politisk, från att ha varit naturvetenskaplig, enligt honom, blir det problematiskt att vara opartisk meteorolog i rutan.

Men det kan bli en återkomst.

– Kanske dyker jag upp som semestervikarie till sommaren.., säger han till SVT ABC.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.