Pär Holmgren säger upp sig på SVT

Meteorologen Holmgren är slut i den svenska teverutan. Nu stundar nya klimatutmaningar.


Vädermessias med det yviga håret vill gå vidare i livet. Därför slutar den bekante meteorologen Pär Holmgren på SVT. Parallellt med väderjobbet har han de senaste åren ägnat stor tid att opinionsbilda mot klimatförändringar och åka runt och föreläsa. Men nu har han insett att det i längden blir ohållbart samtidigt som han pekar på väderkartor i teverutan.

– 2009 blir det hittills viktigaste året för klimatfrågan. Jag vill kunna lägga all min arbetstid och mitt fokus på den frågan. Det handlar bland annat om böcker och om föreläsningar, säger han till SVT ABC.

2009 är speciellt ur klimatsynpunkt, och det är därför som Holmgren menar att han behövs som mest på området.

– Det är dels det stora klimatmötet i Köpenhamn i december, som ska lägga grunden för det nya avtal som ska ersätta Kyotoavtalet. Dels är det Sveriges EU-ordförandeskap under andra halvårt, då klimatfrågorna kommer att hamna allt mer i fokus, inte minst i medierna, bland annat just på grund av Köpenhamnsmötet, säger Holmgren.

Då han anser att klimatfrågan tenderar att bli allt mer politisk, från att ha varit naturvetenskaplig, enligt honom, blir det problematiskt att vara opartisk meteorolog i rutan.

Men det kan bli en återkomst.

– Kanske dyker jag upp som semestervikarie till sommaren.., säger han till SVT ABC.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.