Vädret 2008 inget att minnas

Inga större stormar, inga översvämningar och inget nytt värmerekord.


Vädret i Sverige under 2008 var osedvanligt odramatiskt. Inga översvämningar och inga större stormar.

Fast varmt var det, även om det inte räcker för att slå rekordet.

Ännu är inte experterna vid SMHI färdiga med den slutliga sammanställningen över det gångna året. Men en sak står klar redan nu: det hände egentligen inte särskilt mycket 2008.

– Det var ett ganska odramatiskt år. Vi hade ingen väderhändelse som skapade några långvariga problem, säger Sverker Hellström, meteorolog vid SMHI.

– Det brukar vara någon eller några stora översvämningar, men i fjol hade vi inga. Sydsverige drabbades av en storm i augusti som ställde till en del bekymmer, men det noterades ingenting i klass med Pär eller Gudrun, säger Sverker Hellström, meteorolog vid SMHI.

Inte heller på temperaturfronten blev 2008 något riktigt minnesvärt år. Sedan januari och februari uppvisat ett temperaturöverskott på 3 till 7,5 grader, trodde många att det skulle bli nytt värmerekord. Visserligen kommer årsmedeltemperaturen för hela året att hamna cirka 1,5 grad över den normala för perioden 1961 till 1990. Men det räcker inte till mer än en delad fjärdeplats tillsammans med 2007. Såväl 1990, som 2000 och 2006 var varmare.

Några platser längs kusterna noterade dock nya rekord vad gäller årsmedeltemperatur: Örskär, Svenska högarna, Landsort, Måseskär, Vinga och Gotska sandön. I samtliga fall ligger de nya rekorden 0,1 till 0,2 grad över de tidigare högstanoteringarna.

På fem orter blev det en tangering av tidigare rekord: Uppsala, Stockholm, Göteborg, Ölands norra udde, samt Hoburg.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

1 timme sedan
Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

1 timme sedan
Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.