Tisdag 25 Jan
Stockholm

USA hotade Anna Lindh

CIA genomförde terroristbekämpning i Sverige 2001.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

USA hotade med handelsblockad mot hela EU om inte den svenska regeringen lämnade ut två egyptiska män 2001. Det avslöjar journalisten Eva Franchell i den nya boken "Väninnan". Franchell var nära vän till Anna Lindh och just den väninna som var med på NK när utrikesministern mördades i september 2003, skriver Aftonbladet.

I boken skriver hon om hur USA satte hård press på Sverige inför utvisningen av de båda egyptierna Ahmed Agiza och Mohammed Al-Zery i december 2001. Och detaljerna om hur utvisningen gick till är häpnadsväckande.

Misstänkta terrorister

Under hösten 2001 hade Säpo spårat en misstänkt terrorist i Sverige, och ytterligare en hade upptäckts av amerikanska CIA. Efter World Trade Center-attackerna fick hela västvärlden terroristskräck. USA ska då via ambassaden i Stockholm ha erbjuditSverige att genom CIA hjälpa till med utvisningen av egyptierna.

Eva Franchell avslöjar nu att USA då ökade trycket med ett hot om handelsblockad mot hela EU om inte Sverige lydde omedelbart. En blockad som sannolikt kunat leda till en kris i relationerna med USA.

Utrikesminister Anna Lindh fick en föredragning av Säpo om den kommande avvisningen den 17 december 2001. Innan dess hade Lindh haft ett samtal med Göran Persson som var under stark press efter USA:s hot.

Brott mot folkrätten

Frågan var minst sagt känslig eftersom det är ett brott mot folkrätten att utvisa människor till ett land som använder tortyr, och Anna Lindh var inte alls bekväm i situationen. Men då alternativet var att avgå kände hon sig tvungen att godkänna planen ändå.

På ett regeringssammanträde nästa dag beslutades att de båda egyptierna skulle utvisas.

– Troligen kände inte hela regeringen till ärendets hela innehåll, det var rimligen bara en inre krets som kunde hela historien, säger Franchel till Aftonbladet.

Direkt efter beslutet var fattat landade CIA:s plan på Bromma flygplats dit egyptierna transporterats. De maskerade CIA-agenterna störtade ut ur planet och slet av sina fångar kläderna. De kläddes i blöjor och mjukiskläder, fängslades till händer och fötter, spändes fast på bårar och fick tygpåsar över huvudet. Planet lyfte och CIA hade just genomfört sin första flygande terroristbekämpning.

Senare frigavs den Mehdi Ghezali, svensken som suttit fängslad på Guantánamo. Enligt Franchell var det som ett tack för hjälpen från USA till Sverige.

Hela regeringen ansvarig

Anna Lindh har ensam fått bära ansvaret för beslutet, som dock hela regeringen var med och fattade, enligt Franchells uppgifter till Aftonbladet.

Dåvarande justitieminister Thomas Bodström har i konstitutionsutskotet hävdat att han inte visste något om den amerikanska iblandningen förrän senare. De nya uppgifterna från Eva Franchell bevisar dock att Bodström blev informerad om utvisningen den 17 december, dagen innan den genomfördes.

Thomas Bodström befinner sig på utlandsresa och vill inte kommentera uppgifterna innan han kommit hem och läst Eva Franchells bok, skriver Aftonbladet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela