Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverige kan få ny astronaut

Nyheter | 24/09/2008 18:36

Sverige har fortfarande chansen att få en ny astronaut efter Christer Fuglesang. Av de cirka 190 kandidater som gått vidare till ytterligare tester finns flera svenskar, rapporterar Christer Fuglesang i ett nyhetsbrev. (TT)

Sverige har fortfarande chansen att få en ny astronaut efter Christer Fuglesang. Av de 192 kandidater som gått vidare till ytterligare tester finns flera svenskar.

I våras startade det europeiska rymdorganet ESA för tredje gången en process för att rekrytera astronauter. Nästan 10 000 personer kände sig kallade. Av dem uppfyllde 8 413 de primära ansökningsvillkoren.

Ur denna grupp valdes 918 ut för ett första psykologiskt test, som fokuserade på kandidaternas intellektuella förmåga. På onsdagen berättade ESA att 192 "högst begåvade individer" klarat sig igenom.

"En del svenskar finns fortfarande med, fast inga siffror på hur många från varje land är officiella ännu", skriver Christer Fuglesang i sitt senaste nyhetsbrev.

Han besökte nyligen det europeiska astronautcentrumet EAC i Köln och blev uppdaterad om den pågående astronaututtagningen.

Den andra omgången tester började i förra veckan och pågår till mitten av december. De består av bland annat intervjuer, datorsimulationer, gruppövningar och beteendeprov. Cirka 80 kandidater kommer att gallras ut. För dem väntar en omfattande medicinsk utvärdering efter nyår.

Runt 40 personer väntas gå vidare till en slutintervju. Fyra av dem kommer att erbjudas anställning som ESA-astronaut. Deras utbildning inleds på EAC sommaren 2009. De kan se fram mot arbete på den internationella rymdstationen ISS och möjligen även en månfärd på längre sikt.

Skrivet av: