Sverige kan få ny astronaut

Sverige har fortfarande chansen att få en ny astronaut efter Christer Fuglesang. Av de cirka 190 kandidater som gått vidare till ytterligare tester finns flera svenskar, rapporterar Christer Fuglesang i ett nyhetsbrev. (TT)


Sverige har fortfarande chansen att få en ny astronaut efter Christer Fuglesang. Av de 192 kandidater som gått vidare till ytterligare tester finns flera svenskar.

I våras startade det europeiska rymdorganet ESA för tredje gången en process för att rekrytera astronauter. Nästan 10 000 personer kände sig kallade. Av dem uppfyllde 8 413 de primära ansökningsvillkoren.

Ur denna grupp valdes 918 ut för ett första psykologiskt test, som fokuserade på kandidaternas intellektuella förmåga. På onsdagen berättade ESA att 192 "högst begåvade individer" klarat sig igenom.

"En del svenskar finns fortfarande med, fast inga siffror på hur många från varje land är officiella ännu", skriver Christer Fuglesang i sitt senaste nyhetsbrev.

Han besökte nyligen det europeiska astronautcentrumet EAC i Köln och blev uppdaterad om den pågående astronaututtagningen.

Den andra omgången tester började i förra veckan och pågår till mitten av december. De består av bland annat intervjuer, datorsimulationer, gruppövningar och beteendeprov. Cirka 80 kandidater kommer att gallras ut. För dem väntar en omfattande medicinsk utvärdering efter nyår.

Runt 40 personer väntas gå vidare till en slutintervju. Fyra av dem kommer att erbjudas anställning som ESA-astronaut. Deras utbildning inleds på EAC sommaren 2009. De kan se fram mot arbete på den internationella rymdstationen ISS och möjligen även en månfärd på längre sikt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.