Tisdag 21 Sep
Stockholm

Fuglesangs rymdresa kan stoppas

Blixt och åska kan försena uppskjutningen - risk finns för explosioner.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På tisdag morgon är det planerat att Christer Fuglesang för andra gången ska åka ut i rymden med rymdfärjan Discovery.

Men dåliga väderförhållanden kan göra att uppskjutningen försenas.

Under söndagseftermiddagen är det tänkt att påfyllningen av Discoverys tank ska inledas. Servicepersonalen ska då börja förse färjan med med bränslet som består av flytande syre och väte, men blixt och åska gör att risken för explosioner ökar risken för att tankningen ska kunna genomföras i tid.

– Det är inte så kul att hålla på med drivmedel när det blixtrar och åskar, säger Sven Grahn, svensk rymdexpert, till Expressen.

Det åskade kraftigt i området under natten och enligt väderprognoserna ska ovädret hänga kvar i morgon eftermiddag.

Om tankningen inte kan genomföras i dag är det risk att uppskjutet flyttas fram en dag.

Christer Fuglesang, som nu befinner sig på Cape Canaveral tillsammans med den övriga besättningen på rymdfärjan, har informerats om väderutsikterna, men är ändå hoppfull inför den stora resan:

"Vaknade och såg de första väderprognoserna för start tisdag: 30 procent risk för no-go, vilket inte är allt för illa", skriver Christer Fuglesang på sin mikroblogg Twitter.

Enligt planen åker Christer Fuglesang ut i rymden för andra gången klockan 01.36 på tisdagsmorgonen lokal tid (07.36 svensk tid).

Nasa har fram till söndagen den 30 augusti på sig, sedan måste man vänta ut två andra rymdfarkoster som skickas från Japan och Ryssland i september.

Rymdfärjan Discovery är byggd 1983 och har alltså 25 år på nacken. Men det är inget som oroar Fuglesang, även om risken för katastrof inte går att bortse ifrån.

– De var designade för att flyga 100 gånger under en total tidsperiod på 25 år och där är man ju nu. Enligt den bästa bedömningen är risken för katastrof större än en på hundra, men det är ju en abstrakt siffra, sa Christer Fuglesang nyligen i en intervju med SvD.

Fuglesangs förra rymdresa 2006:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela