Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nytt FRA-förslag nära - samtal pågår

Nyheter | 24/09/2008 19:09

Förhandlingar pågår mellan allianspartierna om tillägg till den kritiserade FRA-lagen. Bland annat diskuteras en specialdomstol som ska ge tillstånd till signalspaning. (TT)

Förhandlingar pågår mellan allianspartierna om tillägg till den kritiserade FRA-lagen.

Bland annat diskuteras en specialdomstol som ska ge tillstånd till signalspaning.

Enligt vad TT erfar så pågår intensiva förhandlingar mellan de fyra borgerliga regeringspartierna om integritetsstärkande tillägg till signalspaningslagen. Resultat kan komma redan i denna vecka.

Lagen som träder i kraft 1 januari 2009 ger Försvarets radioanstalt rätt att avlyssna all data- och teletrafik i kabel som går över Sveriges gränser. När lagen klubbades i juni beställde riksdagen ytterligare åtgärder för att stärka integritetsskyddet. Regeringen har aviserat en proposition till december och har nu bråttom.

Fp-förslag Folkpartiet, som har flera riksdagsledamöter som är kritiska till FRA-lagen, har tillsatt en FRA-grupp. Den gruppen har de senaste veckorna levererat förslag till regeringens samordningskansli. Tanken är att införa ett liknande system som finns i Tyskland.

Tillstånd från en specialdomstol ska krävas innan FRA ska kunna inleda sin signalspaning. Spaningen ska vara begränsad till ett visst "trafikstråk", till exempel kommunikation som går mellan vissa städer. Även syftet ska anges när tillstånd begärs.

– Det är viktigt att få bort massavlyssning och mass-scanning, säger folkpartisten Camilla Lindberg till TT.

Hon var den enda borgerliga riksdagsledamot som röstade mot FRA-lagen i juni. Camilla Lindberg vill också att det bara ska vara regeringskansliet och försvarsmakten som får beställa signalspaning av FRA, inte till exempel polisen och Säpo. Lindberg vill även se att FRA ska vara skyldig att redovisa om någon blivit felaktigt avlyssnad och att den personen ska ha rätt att begära resning.

– Med alla de ändringarna så skulle den hårt kritiserade FRA-lagen bli godtagbar, menar hon.

Skillnader I slutet av sommaren lämnade centern sitt förslag på tillägg till FRA-lagen.

– Det gick framförallt ut på att signalspaningen i kabel inte får ske om svenska IP-adresser är inblandade i data-eller telekommunikationen. Det gillar jag inte alls. Det skulle vara väldigt konstigt att göra skillnad mellan svenskar och andra européer, säger Camilla Lindberg.

Tanken är att folkpartiets förtroenderåd, som träffas i Stockholm den 3 och 4 oktober, ska kunna ta ställning till ett färdigt förslag.

Skrivet av: