Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bankchef spelade bort åtta miljoner

Nyheter | 20/01/2009 16:33

Åtalas för grov förskingring - spelade bort åtta miljoner för bankens kunder.

En bankchef i Kungsbacka åtalas för grov förskingring sedan han spelat bort dryga åtta miljoner kronor för bankens kunder, skriver GP.

Förskingringen upptäcktes i oktober 2006 av bankens interna revisionsavdelning. Då hade stölderna från kundernas konton pågått under fem års tid.

Mannen fick avgå från sin höga befattning på Danske Banks lokalkontor i Kungsbacka, och har erkänt till brottet. Han menar att bakgrunden var det grava spelberoende han utvecklat under tio år. och berättat att bakgrunden var det spelberoende han själv utvecklat under tio år.

Började med ett stryktips i veckan

Det började med ett inlämnat stryktips i veckan, men blev så småningon dagliga insatser på olika spel som Oddset, Stryktipset, Måltipset och Lotto. Spelbolagens konton har visat att mannen spelade för mer än än åtta miljoner kronor via Internet och uppskattningsvis fyra miljoner kronor kontant i butiker.

Han vann cirka fem miljoner kronor, vilka han fortsatte satsa på nya spel i försöka att vinna tillbaka för att betala det han "lånat på olika konton hos kunder i banken.

Mannen arbetade bland annat med kapitalförvaltning och en hel del av de pengar han tog hand om hamnade alltså hos spelbolag, i stället för på kundernas konton.

Arton personer drabbade

Totalt rör det sig om arton personer som har fått pengar förskingrade av bankchefen, några av dem flera gånger under årens lopp.

Allra värst drabbad är en äldre Kullaviksbo, som enligt åtalet i Varbergs tingsrätt blev av med 5,8 miljoner kronor under 113 tillfällen på tre år.

Banken har ersatt de drabbade kunderna och förutom de åtta miljonerna även kompenserat med ytterligare en miljon kronor eftersom kunderna ju trodde att deras pengar hade investerats i värdepapper.

Bankchefen avskedades omedelbart sedan förskingringen avslöjats. Banken kräver nu 8,8 miljoner kronor i skadestånd av honom, skriver GP.

Skrivet av: