Säpo utreder bakterieattack

Bakterieutbrott på Svenskt Näringsliv misstänkt sabotage.


På Storgatan på fashionabla Östermalm i Stockholm ligger Svenskt Näringslivs huvudkontor. Men för fem veckor sedan kände sig personalen allt annat än fashionabel. Den ovanliga bakterien shigella letade sig då ner i personalmaten och slog ut stora delar av personalstyrkan. Nu utreder Säpo om det kan ha varit ett sabotage.

En grupp har tagit på sig ansvaret för insjuknandet i ett uttalande på nätet.

Det var den 20 och 21 augusti som 140 personer drabbades av intensiv magsjuka efter att ha ätit i Svenskt Näringslivs matsal. Fem personer fick läggas in på sjukhus.

- Vi fick larmet efter en vecka. Problemet när människor får i sig förorenad mat är ju att det tar ett tag innan man inser att man inte är ensam. Vi misstänker salladsbordet, men analysen av enkäten är fortfarande inte klar, säger epidemiolog Birgitta de Jong på Smittskyddsenheten till Veckans Affärer.

Efter att en aktivistgrupp nu gått ut och tagit på sig skulden, visserligen först efter att TT rapporterat om sjukdomsutbrottet, har polisen kopplats in.

– Utifrån att man inte har hittat orsaken och någon har tagit på sig det här på någon hemsida har polisen börjat utreda det här, säger Marie Rudberg, administrativ direktör till Metro.

Rudberg berättar också att man vidtagit åtgärder för att förhöja säkerheten runt fastigheten på Storgatan.

– Men jag kan inte gå in i detalj på vad.

Norrmalmspolisen vill inte ge några uppgifter, eftersom ärendet är åtkomstskyddat.

Säpo varken bekräftar eller dementerar uppgifterna.

Smittskyddsenheten i Stockholms län genomför nu en enkätundersökning för att spåra smittkällan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

Polisen rapporterar om brand, Härnösand

"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

Minderåriga använder sig av olagliga appar för att köpa snus och andra varor med åldersgräns. Apparna efterliknar BankID-varianter som Freja och är trovärdiga, och går att köpa för 45 kronor. Då får användaren ett fejkat ID-kort direkt i mobilen som är nästan perfekta kopior.

Voi rasar på Fröken Snusk: "Samtal från våra advokater"

Konflikten mellan Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och elsparksbolaget Voi är ett faktum. Efter Gozzis hån mot företaget slår Voi tillbaka: – Gozzi Records kan förvänta sig ett samtal från våra advokater.

Försvaret kallas till samtal efter flygincident

Regeringen har kallat Försvarsmakten till samtal om kommunikation kring flygvapnets incidentberedskap, rapporterar SVT Nyheter.

Cloetta stoppar hundratals ton godis – kan innehålla hälsofarliga ämnen

1 timme sedan
Godistillverkaren Cloetta stoppar försäljningen av hundratals ton chokladgodis efter. Anledningen är att produkterna innehåller palmolja med potentiellt hälsofarliga ämnen.