Tisdag 19 Okt
Stockholm

Säpo utreder bakterieattack

Bakterieutbrott på Svenskt Näringsliv misstänkt sabotage.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

På Storgatan på fashionabla Östermalm i Stockholm ligger Svenskt Näringslivs huvudkontor. Men för fem veckor sedan kände sig personalen allt annat än fashionabel. Den ovanliga bakterien shigella letade sig då ner i personalmaten och slog ut stora delar av personalstyrkan. Nu utreder Säpo om det kan ha varit ett sabotage.

En grupp har tagit på sig ansvaret för insjuknandet i ett uttalande på nätet.

Det var den 20 och 21 augusti som 140 personer drabbades av intensiv magsjuka efter att ha ätit i Svenskt Näringslivs matsal. Fem personer fick läggas in på sjukhus.

- Vi fick larmet efter en vecka. Problemet när människor får i sig förorenad mat är ju att det tar ett tag innan man inser att man inte är ensam. Vi misstänker salladsbordet, men analysen av enkäten är fortfarande inte klar, säger epidemiolog Birgitta de Jong på Smittskyddsenheten till Veckans Affärer.

Efter att en aktivistgrupp nu gått ut och tagit på sig skulden, visserligen först efter att TT rapporterat om sjukdomsutbrottet, har polisen kopplats in.

– Utifrån att man inte har hittat orsaken och någon har tagit på sig det här på någon hemsida har polisen börjat utreda det här, säger Marie Rudberg, administrativ direktör till Metro.

Rudberg berättar också att man vidtagit åtgärder för att förhöja säkerheten runt fastigheten på Storgatan.

– Men jag kan inte gå in i detalj på vad.

Norrmalmspolisen vill inte ge några uppgifter, eftersom ärendet är åtkomstskyddat.

Säpo varken bekräftar eller dementerar uppgifterna.

Smittskyddsenheten i Stockholms län genomför nu en enkätundersökning för att spåra smittkällan.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela