Polisen vill använda elpistol

Vill dessutom ha insyn i register för psyksjuka.


TRELLEBORG. Polisen sköt en 57-årig man till döds i natt. Instatsstyrkan åkte ut på ett larm och när de öppnade dörren till mannens stuga ska han ha rusat emot dem med knivar i händerna. De avlossade tre skott. Han avled omedelbart.

Enligt uppgifter ska 57-åringen ha varit psykiskt störd. Nu vill polisen få större insyn i register över folk som lider av liknande sjukdomar. På så sätt skulle de kunna förbereda sig bättre hävdar Polisförbundets ordförande Jan Karlsen.

– Det behövs i varje fall en lagändring så att vi har tillgång till alla register när det gäller den här typen av människor som har den här sjukdomsbilden som man beskriver här, säger Karlsen till Ekot.

Dessutom anser Jan Karlsen att poliserna ska kunna få tillgång till elpistoler. 2005 sa polisens etiska råd att svenska poliser inte skulle ha några sådana vapen. Enligt Per Engström, sektionschef på Rikspolisens polisavdelning, är det i nuläget inte aktuellt med att införa elpistoler.

Se hur en elpistol fungerar

Klipp: En polis i USA använder elpistol utan omdöme

Skrivet av:

Senaste nytt

Minskad försäljning för Volvo Cars

Bezos går om Musk som världens rikaste

Elbilsjätten Tesla har tappat stort på börsen. Det har även huvudägaren Elon Musks förmögenhet som därmed tappar förstaplatsen på Bloombergs lista över världens rikaste.

Stora skillnader i var vårdpersonalen finns

Det är mer läkartätt i storstäderna – som i gengäld saknar bland annat sjuksköterskor. Skillnaderna i tillgång till vårdpersonal är stora mellan olika delar av landet, enligt en rapport från Socialstyrelsen.

Oväntat bakslag för fransk industri

Frankrikes industriproduktion ökade med 0,8 procent i januari jämfört med samma månad i fjol, enligt den franska statistikbyrån Insee.

Elvaåring gjorde järnåldersfynd i skånska myllan

När elvaårige Christian Emil Sønnichsen satte spaden i jorden i skånska Uppåkra hittade han ett 1 500 år gammalt föremål från folkvandringstiden, en förgylld agraff.

Nytt rekord för bitcoins marknadsvärde

Bitcoinkursen kretsar nära historiska rekordnivåer och det samlade värdet på alla bitcoin i världen är nu uppe på rekordhöga 1 350 miljarder dollar, enligt Coingecko.