USA uppfinner laservapen

Den nya mobila laserkanonen skjuter ned flygplan och kan tas i bruk inom ett år.


Boeing presenterar nu sitt senaste krigsredskap – en mycket effektiv laserkanon. Systemet kan enkelt monteras på stridsfordon och används för att skjuta ned mindre obemannade flygplan. Dessa har under senare tid inneburit ett stort hot för de amerikanska trupperna i krigszoner.

– Mindre obemannade flygplan som utrustats med bomber eller övervakningssensorer är ett växande hot på slagfältet. Laser Anvenger kan, till skillnad från sedvanliga vapen, skjuta iväg sin stråle utan att skapa missilspår eller vapenblixtar. Våra trupper kan alltså använda detta vapen utan att avslöja sina positioner, menar Gary Fitzmire vid Boeing Directed Energy Systems, enligt Boeing.

Enligt uppgifter kan vapnet komma att användas redan inom ett år, då det är klart för bruk i strider, skriver Dagbladet.no. Detta är första gången någonsin som en pansarvagn har lyckats skjuta med laser. Sedan Boeing startade sin utveckling av pansarvagnssystemet för tre år sedan har utvecklingen gått i rekordfart.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Elin, 28, får inte teckna Icas försäkring – på grund av sin vikt: "Diskriminerande"

USA och Kinas försvarsministrar i samtal

USA:s försvarsminister Lloyd Austin har talat med sin kinesiske motsvarighet Dong Jun i de första betydande samtalen mellan stormakternas försvarsministrar på nära ett och ett halvt år.

Då slutar BankID funka för vissa mobilanvändare

Miljontals svenskar använder BankID för att identifiera sig och signera avtal. Men för vissa mobilanvändare upphör tjänsten snart att fungera.

Polisen i Karlskoga rapporterar om brand

"Det luktar brandrök i ett flerfamiljshus i Karlskoga", skriver polisen på sin hemsida.

Skyddsjakt på varg efter ponnyangrepp

Länsstyrelsen i Stockholm har utlyst skyddsjakt på varg i ett område norr om Norrtälje. Beskedet kommer efter att två minishetlandsponnyer blivit angripna i förra veckan.

Youtubechefen avslöjar: Så lyckas du med din video

Varje dag konsumeras tiotals miljarder videor på Youtube. Så hur lyckas du med just din video? Nyheter24 har talat med Youtubes toppchef i Sverige, Michelle Kadir, om vad som hissas och vad som dissas på världens största videoplattform på nätet. – Jag har några tips, säger hon.