Stockholm

Granne: "En jävla skandal"

Grannar till den man som polisen dödade inatt tycker att polisen handlade fel.


Läs mer

"De visste ju hur han var"

Den 57-årige mannen som sköts ihjäl av polisen i sin stuga i Trelleborg var välkänd av grannarna. Mannen flyttade in i byn utanför Trelleborg i maj förra året. Sedan dess säger sig hans grannar ha levt i daglig terror och skräck.

– Han har hotat och haft sig, mordhotat till och med. Det har varit mycket tivoli här, fullt pådrag med polis och ambulans nästan varje vecka. Senast efter trettonhelgen var de runt femton poliser här, berättar en granne.

– De visste ju hur han var så jag förstår inte varför de gick in där. Allt det här är en jävla skandal egentligen. Han ska väl för fan inte behöva bli skjuten. Han skulle ha varit inne för vård.

Polisens informationsansvariga Ewa-Gun Westford berättar att mannen ringt upp SOS-Alarm i Skåne vid halv nio på söndagskvällen. Han ska ha berättat att han var trött på livet och att han hade skjutvapen.

SOS kände till mannen sedan tidigare och bedömde honom som mentalsjuk.

– Han lät aggressiv när han kom fram till polisen på telefon. Han sade att han skulle skjuta om poliser kom hem till honom, säger Ewa-Gun Westford till TT.

Satt med flera knivar

Under ett 15 minuter långt samtal med polisen kände ledningscentralens befäl att detta "var på riktigt" och beslöt att skicka ut flera polispatruller från Trelleborgsområdet.

Eftersom det kunde handla om skjutvapen förstärktes patrullerna med en piket från Skånepolisen. Mannens identitet hade också fastställts under samtalets gång. När polispatrullerna anlände till mannens stuga, i ett villa- och sommarstugeområde öster om Trelleborg, var klockan tio minuter över ett natten till måndagen.

Ett par poliser från piketen smög sig fram till stugan. De spanade in genom ett fönster för att se om mannen hade skjutvapen, berättar Westford. Han satt då med flera knivar men poliserna såg inget skjutvapen.

De två piketpoliserna kände på ytterdörren som visade sig vara olåst och de gick in i stugan.

– Mannen rusade omedelbart fram med kniven framför sig när de steg över tröskeln, säger Westford.

De två poliserna som deltog i skottlossningen åkte efteråt in till Malmö för att få hjälp med så kallat avlastningssamtal. En internutredning ska också göras av dödsdramat liksom en teknisk undersökning i stugan.

Ewa-Gun Westford säger att polisen inte hann göra något annat för att oskadliggöra mannen, till exempel använda tårgas eller pepparspray.

Skrivet av:

Senaste nytt

Fortsatt sökande efter skalvoffer

Minst 36 dödade i skred i Peru

Publicerades: 1 timme sedan

Skott mot bostad i Strängnäs kommun

Publicerades: 2 timmar sedan

Danmarks försvarsminister tar paus

Publicerades: 3 timmar sedan

Google svarar med egen textrobot

Publicerades: 3 timmar sedan

Danmarks försvarsminister tar paus

Publicerades: igår 22:32

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.