Försäkringskassan får skarp kritik

JO riktar i en utredning hård kritik mot Försäkringskassans sena utbetalningar.


Men enligt Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender är problemen som lyfts fram i huvudsak över.

"Jag uttalar i detta beslut mycket allvarlig kritik mot Försäkringskassan för att ha åsidosatt de förvaltningsrättsliga kraven i omorganisationen," skriver justitieombudsman Cecilia Nordenfelt i ett skarpt formulerat beslut på måndagen.

Nordenfelt har själv tagit initiativ till utredningen, men har under hösten 2008 också fått in ett hundratal anmälningar mot kassans sena utbetalningar och svårigheter med att få prata med en handläggare.

Men enligt Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender är problemen med långa handläggningstider och dåliga kontaktmöjligheter i huvudsak över.

– Det som hände i somras var en kombination av semester och en stor förändring. Nu har vi fått väldigt mycket bättre koll på det här, handläggningstiderna har gått ned, väntetiderna har gått ned, svarstiderna börja bli bra. Vi är inte alls där vi vill vara, men det är väldigt mycket bättre än det har varit, säger Lender till TT.

JO:s hårda kritik ska kassan nu ta till sig, säger hon, även om de problem JO pekar på i huvudsak är åtgärdade.

– Det duger inte att bara säga 'det var då det'. Vi måste se över kunskaperna i förvaltningslagen. Vi har många nya anställda och många med nya uppgifter. Jag kan föreställa mig hur obehagligt det är att inte komma fram och inte veta om det finns några beslut. Vi har verkligen inte skött oss, säger Lender.

Problemen började redan i slutet av 2007, skriver Nordenfelt, och har sin grund i den omorganisation och sammanslagning av de tidigare 21 länsmyndigheterna till en enda statlig myndighet som genomfördes 1 januari 2005.

På onsdag ska ordföranden Erik Åsbrink leda det styrelsemöte då myndigheten förväntas redovisa hur stora de ekonomiska underskotten 2009 är, liksom prognoser över handläggningstider och förseningar. Under mötet ska också socialdepartementet och socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson informeras.

Mötena har varit planerade sedan ganska lång tid. Det här är inte nytt. Vi har varit medvetna om problemen en tid och jobbar mycket med det, säger Åsbrink och pekar ut myndighetens ekonomi som huvudfrågan på dagordningen.

Statskontoret har talat om ett underskott på 900 miljoner i en budget på omkring 7 miljarder för 2009. En summa som om den ska sparas in under året enligt generaldirektör Adriana Leander skulle ge myndigheten "väldigt stora problem".

Beloppet ska man vara försiktig med, för det beror mycket på vilka antaganden som görs och vilka åtgärder som vidtas. Men om inget sker så kommer vi att ha ett stort underskott 2009, säger Åsbrink.

Hård kritik har riktats mot Försäkringskassan för sena utbetalningar, från drabbade, från den rödgröna oppositionen och från fackförbunden. Bland annat väntar en interpellationsdebatt i riksdagen under tisdagen.

Åsbrink stöder dock omorganisationen.

– Jag tror det är en riktig förändring att genomföra, men under tiden den genomförs innebär det stora påfrestningar för personalen. Många har fått byta arbetsuppgifter, och det tar tid att lära sig nya områden. Åtskilliga har fått byta stationeringsort. Ovanpå det har det skett stora neddragningar som beror på minskade anslag. Detta tillsammans med politiska beslut som innebär ändrade regler, ibland svåra att tillämpa, som ska genomföras snabbt, beskriver Åsbrink läget.

– Vi har för långa handläggningstider, även om läget förbättrats. Det är förhoppningsvis övergående, säger han.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!