Facket kritiserar Försäkringskassan

Facket: FK behöver en miljard extra i år för att komma på fötter igen


"En gigantisk omorganisation, genomgripande förändringar av regler, ständig underbemanning och otillräckliga arbetsredskap". Sådan är vardagen för de anställda vid Försäkringskassan, FK, skriver fackförbundet ST i en debattartikel i dagens DN.

En undersökning som ST:s ordförande Annette Carnhede och utredare Roger Syrén gjort visar att personalen på FK anser att situationen blivit ohållbar. Sedan 2006 har FK:s anslag minskat med nästan 600 miljoner kronor.

Personalstyrkan dras ned

"Under samma tid har antalet anställda (räknat som årsarbetare) skurits ned med 2.500 personer. Enligt vad ST nu erfar så kommer, om minskningen fortsätter som planerat, totalt 3.500 anställda vid Försäkringskassan att ha försvunnit fram till år 2010. Det motsvarar nästan var fjärde anställd, eller 23 procent av personalstyrkan." skriver Carnhede och Syrén.

För att behövande ska kunna få sina pengar i tid får de anställda slita. "Många sliter så hårt att de själva mår dåligt. En klar majoritet är överbelastade."

För att komma på rätt köl, menar debattörerna, måste FK få en miljard extra i anslag under 2009. Man måste införa en arbetsro, och omorganisationen måste få ett slut. De menar också att regeringen måste förklara för medborgarna varför de måste vänta på sina pengar.

– Att som idag lämna detta förklaringsarbete till enskilda anställda vid Försäkringskassan är fegt och ovärdigt, skriver Carnhede och Syrén på DN.

Rapport: Inslag om ST:s kritik mot FK

Skrivet av:

Senaste nytt

Morgonens nyheter 26 februari

Knivsta: Polisen rapporterar om brand

"Brand i tvåvåningsbyggnad.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Fagersta

1 timme sedan
"Bil voltat på riksväg 66.", skriver polisen på sin hemsida.

Kriget i Gaza splittrar Jordanien: "Hyckleri"

1 timme sedan
Kriget i Gaza har försatt Jordaniens regering i konflikt med sitt eget folk. Varje vecka demonstrerar tiotusentals jordanier för att visa sitt stöd för Gaza — och kräva hårdare tag mot Israel och USA. Samtidigt vill regeringen upprätthålla goda diplomatiska relationer för att kunna förse Gaza med basala nödvändigheter.

"Han har varit fri – jag har suttit i fängelse"

1 timme sedan
Det skyddade boendet räddade Sara undan slag, stryptag och livsfarliga situationer. Men hon känner att hon har förlorat allt och att hon nu måste börja om från noll.

Traktorerna tillbaka i Bryssel

1 timme sedan
Nytt tutande väntar när ilskna bönder återigen samlas i Bryssel. EU försöker kontra med enklare regler och minskad kontroll.