Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Facket kritiserar Försäkringskassan

Nyheter | 25/01/2009 11:32

Facket: FK behöver en miljard extra i år för att komma på fötter igen

"En gigantisk omorganisation, genomgripande förändringar av regler, ständig underbemanning och otillräckliga arbetsredskap". Sådan är vardagen för de anställda vid Försäkringskassan, FK, skriver fackförbundet ST i en debattartikel i dagens DN.

En undersökning som ST:s ordförande Annette Carnhede och utredare Roger Syrén gjort visar att personalen på FK anser att situationen blivit ohållbar. Sedan 2006 har FK:s anslag minskat med nästan 600 miljoner kronor.

Personalstyrkan dras ned

"Under samma tid har antalet anställda (räknat som årsarbetare) skurits ned med 2.500 personer. Enligt vad ST nu erfar så kommer, om minskningen fortsätter som planerat, totalt 3.500 anställda vid Försäkringskassan att ha försvunnit fram till år 2010. Det motsvarar nästan var fjärde anställd, eller 23 procent av personalstyrkan." skriver Carnhede och Syrén.

För att behövande ska kunna få sina pengar i tid får de anställda slita. "Många sliter så hårt att de själva mår dåligt. En klar majoritet är överbelastade."

För att komma på rätt köl, menar debattörerna, måste FK få en miljard extra i anslag under 2009. Man måste införa en arbetsro, och omorganisationen måste få ett slut. De menar också att regeringen måste förklara för medborgarna varför de måste vänta på sina pengar.

– Att som idag lämna detta förklaringsarbete till enskilda anställda vid Försäkringskassan är fegt och ovärdigt, skriver Carnhede och Syrén på DN.

Rapport: Inslag om ST:s kritik mot FK

Skrivet av: