Facket kritiserar Försäkringskassan

Facket: FK behöver en miljard extra i år för att komma på fötter igen


"En gigantisk omorganisation, genomgripande förändringar av regler, ständig underbemanning och otillräckliga arbetsredskap". Sådan är vardagen för de anställda vid Försäkringskassan, FK, skriver fackförbundet ST i en debattartikel i dagens DN.

En undersökning som ST:s ordförande Annette Carnhede och utredare Roger Syrén gjort visar att personalen på FK anser att situationen blivit ohållbar. Sedan 2006 har FK:s anslag minskat med nästan 600 miljoner kronor.

Personalstyrkan dras ned

"Under samma tid har antalet anställda (räknat som årsarbetare) skurits ned med 2.500 personer. Enligt vad ST nu erfar så kommer, om minskningen fortsätter som planerat, totalt 3.500 anställda vid Försäkringskassan att ha försvunnit fram till år 2010. Det motsvarar nästan var fjärde anställd, eller 23 procent av personalstyrkan." skriver Carnhede och Syrén.

För att behövande ska kunna få sina pengar i tid får de anställda slita. "Många sliter så hårt att de själva mår dåligt. En klar majoritet är överbelastade."

För att komma på rätt köl, menar debattörerna, måste FK få en miljard extra i anslag under 2009. Man måste införa en arbetsro, och omorganisationen måste få ett slut. De menar också att regeringen måste förklara för medborgarna varför de måste vänta på sina pengar.

– Att som idag lämna detta förklaringsarbete till enskilda anställda vid Försäkringskassan är fegt och ovärdigt, skriver Carnhede och Syrén på DN.

Rapport: Inslag om ST:s kritik mot FK

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

Rysslands biträdande försvarsminister gripen

Rysslands biträdande försvarsminister Timur Ivanov har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

1 timme sedan
En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

1 timme sedan
Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

1 timme sedan
Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Varberg: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Ett vittne ringer till polisen om en personbil som kör i hög hastighet från Trönninge mot Kungsäter.", skriver polisen på sin hemsida.