Stockholm

Facket kritiserar Försäkringskassan

Facket: FK behöver en miljard extra i år för att komma på fötter igen


Läs mer

"En gigantisk omorganisation, genomgripande förändringar av regler, ständig underbemanning och otillräckliga arbetsredskap". Sådan är vardagen för de anställda vid Försäkringskassan, FK, skriver fackförbundet ST i en debattartikel i dagens DN.

En undersökning som ST:s ordförande Annette Carnhede och utredare Roger Syrén gjort visar att personalen på FK anser att situationen blivit ohållbar. Sedan 2006 har FK:s anslag minskat med nästan 600 miljoner kronor.

Personalstyrkan dras ned

"Under samma tid har antalet anställda (räknat som årsarbetare) skurits ned med 2.500 personer. Enligt vad ST nu erfar så kommer, om minskningen fortsätter som planerat, totalt 3.500 anställda vid Försäkringskassan att ha försvunnit fram till år 2010. Det motsvarar nästan var fjärde anställd, eller 23 procent av personalstyrkan." skriver Carnhede och Syrén.

För att behövande ska kunna få sina pengar i tid får de anställda slita. "Många sliter så hårt att de själva mår dåligt. En klar majoritet är överbelastade."

För att komma på rätt köl, menar debattörerna, måste FK få en miljard extra i anslag under 2009. Man måste införa en arbetsro, och omorganisationen måste få ett slut. De menar också att regeringen måste förklara för medborgarna varför de måste vänta på sina pengar.

– Att som idag lämna detta förklaringsarbete till enskilda anställda vid Försäkringskassan är fegt och ovärdigt, skriver Carnhede och Syrén på DN.

Rapport: Inslag om ST:s kritik mot FK

Skrivet av:

Senaste nytt

Åtal väcks mot Donald Trump

Publicerades: 1 timme sedan

Polisen rapporterar om detonation, Malmö

Publicerades: 1 timme sedan

Explosion vid flerfamiljshus i Malmö

Publicerades: 1 timme sedan

Polisen i Malmö rapporterar om detonation

Publicerades: 2 timmar sedan

Höftopererad kvinna flyttades på fel sätt – dog

Publicerades: 2 timmar sedan

Uppåt på Wall Street

Publicerades: 2 timmar sedan

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.