Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

F-kassan trixar fram nya väntetider

Nyheter | 28/01/2009 05:45

"En sorts makeup."

Försäkringskassan ska bättra på de kritiserade väntetiderna genom att använda en ny redovisningsmetod. Enligt kassan visar nuvarande statistik bara de värsta fallen. Om även de löpande ärendena redovisas blir väntetiderna inte lika långa.

Målet är att 90 procent ska få till exempel föräldrapenningen i tid. I december var det 86 procent som fick den i tid, det vill säga 30 dagar efter att deras ansökan kommit in. Men om de som redan beviljats föräldrapenning räknas med når man gott och väl över målet, skriver Dagens Nyheter.

Även handläggningstiden för sjukpenningen och föräldrapenningen vid vård av sjukt barn planerar man att snygga till med nya redovisningsmetoder.

– Jodå, jag är medveten om att folk kan kalla det för en sorts makeup av siffrorna över vårt resultat, säger Henrik Mäkinen, controller på Försäkringskassans huvudkontor.

– Den statistik vi nu visar över handläggningstiderna omfattar bara de svåraste fallen, själva nyanmälningarna. Tar vi med våra löpande ärenden ser resultatet bättre ut, säger Henrik Mäkinen, till Dagens Nyheter.

Skrivet av: