Miljögifter i många grönsaker

Livsmedelsverket har hittat miljögifter i massvis med grönsaker.


Det fanns rester av bekämpningsmedel i sex av tio av de 1 525 stickprov som Livsmedelsverket tog på frukt, grönsaker och spannmål under 2007.

I 40 procent av proverna upptäcktes rester av två eller fler gifter mot insekter, svampar eller ogräs, vilket är fler än året innan, visar verkets årsrapport för 2007.

Sju procent av proverna innehöll rester av sju eller fler bekämpningsmedel. Som mest hittades tolv medel i ett stickprov på egyptiska tomater. I fyra procent av proverna överskreds gränsvärdena, vilket Livsmedelsverket betraktar som oacceptabelt eftersom värdena är satta med stor säkerhetsmarginal.

Samtliga 44 prover på barnmat var helt fria från rester av bekämpningsmedel.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

JO granskar ännu en Kinberg Batra-rekrytering

Ny skyddsjakt på skånsk varg

Efter flera vargangrepp mot får på Söderåsen i Skåne blir skyddsjakt återigen aktuell.

Skildring av sorg över dödat barn vinner pris

Mohammed Salem hade precis välkomnat sitt eget barn till jorden när han såg en gråtande kvinna begrava sitt ansikte i en liten lakaninsvept kropp.

Italien tillåter aktivister på abortkliniker

Ett regeringsförslag som gör det möjligt för abortmotståndare att komma in på abortkliniker har röstats igenom i det italienska parlamentet. "Ett steg bakåt", enligt oppositionen.

Centralbanken: Något ljusare för tysk ekonomi

1 timme sedan
Den tyska centralbanken Bundesbank skriver i sin månadsrapport att den tyska ekonomin – Europas största – troligtvis växte lite under årets första månader, bland annat tack vare ökad export.

Expert: Münchhausen by proxy är barnmisshandel

1 timme sedan
Föräldrar som svälter, medicinerar eller gör sina barn sjuka på annat sätt – medvetet. Flera fall av så kallad Münchhausen by proxy har uppmärksammats på senare tid. Det kan vara svårt att upptäcka, säger experten Björn Lundin.