Tisdag 29 Nov
Stockholm

Brand ödelade skola: Vi har filmen

"Räddningstjänsten hade inte en chans att bemästra elden."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

KIRUNA. Lomboloskolan i Kiruna totalförstördes vid en omfattande brand på onsdagskvällen.

– Räddningstjänsten hade inte en chans att bemästra elden, säger Yngve Hansson, länsvakthavande befäl vid Norrbottenspolisen.

För skolförvaltningen i Kiruna kommun handlar det nu att försöka hitta nya lokaler för undervisningen och de 255 personer som berörs av branden.

– De kan absolut inte återvända till Lomboloskolan, den är helt förstörd, konstaterar Yngve Hansson.

Elden spred sig

Gymnastiksalen stod i lågor när räddningstjänsten kom fram till skolan vid halv sjutiden på kvällen. Därifrån spred sig sedan elden till skolans övriga delar. Lyckligtvis fanns ingen inne i lokalerna och ingen människa uppgavs på onsdagskvällen ha blivit skadad.

Kraftig rök spred sig mot närliggande bostadsområden och allmänheten uppmanades att stänga dörrar, fönster och ventilation. Två bostadshus med cirka tio lägenheter närmast skolan hotades av elden och utrymdes.

Väldigt olyckligt

Efterhand samlades alltfler nyfikna Kirunabor och polisen gjorde därför en avspärrning runt hela skolkvarteret. 35 brandmän och personal från Luftfartsverket med släckningsfordon arbetade med branden. Brandorsaken var sent på kvällen oklar.

Lomboloskolan har både förskola och grundskola till och med årskurs nio.

- Det här är förstås väldigt olyckligt för både personal och elever. Jag pratade med en lärare som arbetat här i 27 år, sedan skolan öppnades, säger Peter Nordmark, Kiruna kommuns skolchef, till Norrländska Socialdemokraten.

- Vi har ju inga tomma lokaler redo som kan ta emot så här många elever. Vi måste ta itu med planeringen i morgon och försöka lösa det här. Under torsdag och fredag blir det ingen skolundervisning. Men nästa vecka hoppas jag att vi ska kunna komma i gång, fortsätter Peter Nordmark.

Teknisk undersökning väntar

Någon brandorsak är inte fastställd.

– Vi har rutinmässigt förhört boende i området. Jag har också fattat beslut om att brandplatsen ska spärras av, och vi ska göra en teknisk undersökning när det är släckt och har kallnat. Då kan vi förhoppningsvis fastställa hur branden startat, säger Hans Österlundh, länsvakthavande polisbefäl, som avstod från att spekulera kring någon trolig brandorsak.

Se ett filmklipp som visar branden:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.