Succésiffror för moderaterna

Moderaterna når den högsta siffran sedan månaden efter förra valet.


Oppositionen får tvåårslägsta och moderaterna når den högsta siffran sedan månaden efter förra valet, visar Synovates opinionsmätning för januari. Men skillnaderna mellan blocken är i princip oförändrade.

I januarimätningen skiljer det 9,2 procentenheter till den röd-gröna oppositionens fördel, jämfört med 9,3 procentenheter i decembermätningen.

Januarimätningen är den andra i rad där avståndet mellan blocken är mindre än tio procentenheter. Avståndet mellan blocken har halverats på ett år samtidigt som finanskrisen slagit till.

Synovates opinionsanalytiker Jesper Källebring tror att socialdemokraternas höga siffror för ett år sedan till stor del berodde på missnöje med regeringens politik och inte så mycket på ett stöd för oppositionen.

Nu när regeringen börjar framstå som att den lyckats hantera krisen ökar förtroendet för den och framför allt för moderaterna. Samtidigt som förtroendet sjunkit efter Mona Sahlins sjabbel med samarbetet, säger Källebring till Dagens Nyheter.

Han menar att det kan vara ett politiskt jämnt läge om ett halvår, om regeringen lyckas att agera skickligt under den fortsatta krisen.

– Det räcker ju med att de tre oppositionspartierna tappar 4,5 procentenheter för att de båda blocken ska ligga lika, konstaterar han.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!