Källmaterial sägs vara förstört

Källmaterialet som låg till grund för rapporten om Rosengård har förstörts.


Det beskedet fick de Lundaforskare som bestämt sig för att granska källorna.

"Det finns alltså inte längre möjlighet att granska källmaterialet bakom rapporten", skriver Leif Stenberg och Anders Ackfeldt vid Centrum för Mellanösternstudier och Dan-Erik Andersson vid Mänskliga rättighetsstudier, Lunds universitet, i en debattartikel i Sydsvenskan.

"Detta är illa nog. Värre är att stadsdelen Rosengård i Malmö ännu en gång fått stå i centrum för schablonmässiga och illa underbyggda påståenden", skriver de vidare.

Rapporten om Rosengård fick stor uppmärksamhet när den presenterades i närvaro av demokratiminister Nyamko Sabuni (FP) tidigare i veckan. I den beskrivs hur religiös extremism vinner terräng, hur islamister med anknytning till källarmoskéer eller kulturföreningar predikar isolering, agerar "åsiktskontrollanter" och upprättar en hotkultur.

Forskarna vid Försvarshögskolans Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier byggde i huvudsak rapporten på intervjuer med personer som arbetar i Rosengård.

TT har utan framgång sökt dem för en kommentar.

Skrivet av:

Senaste nytt

Ung kvinna häktad för mord

Så håller du sin Monstera i toppskick – experten tipsar: "Om bladen inte flikar sig så..."

Monstera är en omtyckt lättskött växt. I en intervju med Nyheter24 delar växtexperten Hans Jensen med sig av enkla tips för att hålla din växt i toppskick året om.

Örnsköldsvik: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen kontaktas om en trafikolycka på E4, Själevad.", skriver polisen på sin hemsida.

Därför gick klassiska bryggeriet i konkurs efter 138 år

1 timme sedan
Nyckelbryggerier är kända för att tillverka "Sveriges godaste must". Nu har företaget gått i graven, men vad händer med de 15 000 liter must som skulle ut i butikerna i påsk?

Varning för skavsårsplåster: "Eksem över hela kroppen"

1 timme sedan
Vid långa marscher rekommenderas rekryter ha en skavsårstejp runt fötterna. Inom försvaret är det en vedertagen metod, men ny forskning visar att tejpen kan ge livslånga skador.

Så stöttades Henke Larsson under den framgångsrika karriären: ”Det är respekt”

1 timme sedan
Henrik Larsson slog igenom ordentligt i och med Sveriges VM-brons i fotboll 1994. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om den folkkära fotbollsikonen.