Torsdag 22 Februari 2024

Polis: "Blattejävlar"

Malmöpolisens rasistiska uttalanden förevigades på film.


ROSENGÅRD. Kvällen den 18 december. Oroligheterna pågår som värst.

”Den lille jävla apajäveln. Ska jag göra han steril när jag får tag på honom?”

”Ja, han ska ha sig duktigt med stryk så han inte kan stå på benen."

Konversationen ovan är från en film som en polisman spelade in samtidigt som kravallpoliser satt i sin buss och pratade om att ge en Rosengårdsungdom stryk.

Scenariot spelades upp under onsdagen i tingsrätten i Malmö. Filmen är en del av bevisningen mot "Randiga tröjan", som polisen kallar den 21-åring som anses ha startat upploppet, rapporterar Sydsvenskan.

Men vad poliserna inte tänkte på var att deras interna konversation hördes högt och tydligt samtidigt som "Randiga tröjan" filmades.

Senare säger en polis:

"Jag håller med han gubben på Ica: "ni är komna till fel kommun, blattajävlar".

Polismannen som filmade befann sig i rättssalen för att vittna. Trots att de rasistiska uttalandena inte hade någonting med rättegången att göra kände han sig manad att be om förlåtelse för sina kollegor.

–Jag vill passa på och beklaga de idioter till kollegor som hörs på filmen här.

Men en av åhörarna påpekade att han själv hördes på filmen också. En hetsig ordväxling bröt ut.

–Du har inte hört mig, det lovar jag. Det finns idioter inom alla yrkeskategorier, även inom polisen.

– Varför stoppade du dem inte?

– För jag filmade, min vän.

Enligt Sydsvenskan presenterade sig åhöraren senare som Ridvan Shabani. Shabani påpekade för Sydsvenskan att han vill att detta ska få konsekvenser för polisen. Något som Ulf Sempert, den högste polischefen i Malmö, tagit till sig.

–Jag kan bara be de här ungdomarna om ursäkt. Jag accepterar naturligtvis inte att de kastar sten, om de nu har varit delaktiga i att kasta sten mot polismän, men för den sakens skull ska man inte bli bemött på det viset av svensk polis, säger han till Sydsvenskan.

På torsdagen tänker han se till att det skrivs en polisanmälan.

Skrivet av:

Senaste nytt

SBU: Ryssland attackerar med nordkoreanska vapen

Larm: Fruktat hästvirus på gård i Skåne

En hästgård i Skåne har tvingats stänga ner sedan drabbats av det fruktade hästviruset EHV-1, rapporterar Ystad Allehanda. Upptäckten gjordes under onsdagen, då en häst i stallet provtogs efter att ha fått feber och uppvisat neurologiska symptom.

Nytt avtal om hyran för kommunala bolaget

Det kommunala bostadsbolaget Svenska Bostäder höjer hyran för sina 28 000 lägenheter med 5,35 procent från första januari 2024 och 4,69 procent i snitt under 2025, rapporterar Hem & Hyra. Det efter att man kommit överens med Hyresgästföreningen i ett tvåårigt avtal.

Larmet: Barn fick brännskador på sjukhus

Regioner runtom i Sverige har delat ut värmekuddar och värmedynor som gett patienter brännskador och blåsor. Enligt en anmälan ska det sannolika finns ett "mörkertal" av liknande produkter.

Avgörandets stund för Nikki Haley

Det har utmålats som "vinna eller försvinna" för Nikki Haleys satsning på Vita huset. Den förra FN-ambassadören ligger under rejält mot expresident Donald Trump inför helgens primärval i hemstaten South Carolina.

Andersson: Kristersson backar från vårdlöftet

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson anser att statsministern sviker ett löfte om att skjuta till resurser till vården. Det går inte att lita på vad Sveriges statsminister säger.