Torsdag 18 Aug
Stockholm

Åtal efter Rosengårdskravaller

Två personer har åtalats efter kravallerna i Rosengård.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

MALMÖ. I dag åtalades två personer, misstänkta för våldsamt upplopp under Rosengårdskravaller den 18 december.

De åtalade är 18 och 21 år gamla, och båda åtalas för våldsamt upplopp.

Åklagaren pekar ut 21-åringen som anstiftare eller anförare av den folksamling som under nära sex timmar kvällen den 18 december gick till attack mot polisen.

21-åringen ska ha befunnit sig i främsta ledet och brutit upp och burit fram cementplattor och stenar så att andra kunnat kasta dem. Han ska också ha ropat och pekat ut mål att träffa - poliser och deras fordon.

En fem kilo tung cementplatta han själv kastade träffade en polisman i huvudet, studsade från hjälmen och vidare in i ett polisfordon bakom. Han åtalas därför även för våld mot tjänsteman och försök till grov misshandel.

Åtalet för 18-åringen omfattar åtalet även förgripelse mot tjänsteman. Om han inte skulle anses ha varit med i det våldsamma upploppet har han enligt åklagaren i vart fall kastat stenar mot en polisbil för att tvinga eller hindra poliserna i deras myndighetsutövning eller för att hämnas polisernas åtgärder i tjänsten.

Vid upploppen sattes det också eld på sopkärl och släpfordon som rullades ut från en fastighet och från en bensinstation.

Bland bevisen finns förutom polisers vittnesmål även filmer och fotografier, både av upploppen och skadade polisfordon.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.