Åtal efter Rosengårdskravaller

Två personer har åtalats efter kravallerna i Rosengård.


MALMÖ. I dag åtalades två personer, misstänkta för våldsamt upplopp under Rosengårdskravaller den 18 december.

De åtalade är 18 och 21 år gamla, och båda åtalas för våldsamt upplopp.

Åklagaren pekar ut 21-åringen som anstiftare eller anförare av den folksamling som under nära sex timmar kvällen den 18 december gick till attack mot polisen.

21-åringen ska ha befunnit sig i främsta ledet och brutit upp och burit fram cementplattor och stenar så att andra kunnat kasta dem. Han ska också ha ropat och pekat ut mål att träffa - poliser och deras fordon.

En fem kilo tung cementplatta han själv kastade träffade en polisman i huvudet, studsade från hjälmen och vidare in i ett polisfordon bakom. Han åtalas därför även för våld mot tjänsteman och försök till grov misshandel.

Åtalet för 18-åringen omfattar åtalet även förgripelse mot tjänsteman. Om han inte skulle anses ha varit med i det våldsamma upploppet har han enligt åklagaren i vart fall kastat stenar mot en polisbil för att tvinga eller hindra poliserna i deras myndighetsutövning eller för att hämnas polisernas åtgärder i tjänsten.

Vid upploppen sattes det också eld på sopkärl och släpfordon som rullades ut från en fastighet och från en bensinstation.

Bland bevisen finns förutom polisers vittnesmål även filmer och fotografier, både av upploppen och skadade polisfordon.

Skrivet av:

Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Trelleborg

Misstänkt föremål – tåg i Malmö utrymt

Ett tåg och närområdet omkring har utrymts på Hyllie station i Malmö. Anledningen är att misstänkt farligt föremål har hittats på tåget, skriver polisen på sin hemsida.

120 döda i översvämning i Kenya

1 timme sedan
Dödssiffran stiger efter massiva översvämningar i Kenya. Enligt en regeringstjänsteman har nu 120 personer mist livet i översvämningarna.

Efter uppgångarna – USA-börsen tuffar på

1 timme sedan
De ledande amerikanska aktieindexen kämpade tappert vidare under tisdagens handel, efter måndagens nedgångar. Breda S&P500-index steg 0,1 procent, Dow Jones industriindex lyfte 0,2 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex steg 0,3 procent.

Stor brand i industrihotell – explosionsrisk

1 timme sedan
En omfattande brand har brutit ut i en industrilokal i Bårhult, väster om Göteborg, uppger räddningstjänsten.

Äldre sjukhuspatient lämnades ensam – ramlade, bröt höften och dog

1 timme sedan
En undernärd äldre patient med noterad fallrisk lämnades ensam på vårdavdelningen. Då ramlade patienten, bröt höften och dog innan man hann operera.