Partitoppar pressar Sahlin om kärnkraften

Socialdemokratiska kommunalråd vill se Sahlin göra upp med alliansen.


Mona Sahlin (s) får kritik av sina egna för sitt inlägg i går vid partiets kommunala framtidsdagar i Västerås. Hon visade då sitt missnöje över allianspartiernas allt mer kärnkraftsvänliga linje. Det var inte populärt bland alla partikamrater. Ett flertal socialdemokratiska kommunalråd ber nu att s-ledningen gör upp med alliansen om kärnkraften i stället för med vänstern och miljöpartiet.

"V och mp är två partier som åtminstone på riksplanet inte visat att de vill eller kan föra en politik som bejakar industriell utveckling eller att de har förståelse för industrins villkor", skriver kommunalråden Benita Vikström, Oxelösund, Lennart Holmlund, Umeå, Mattias Ottosson, Norrköping, Marie-Louise Dangardt, Hofors, Eva Lindstrand, Timrå och Jana Nilsson, Varberg i en debattartikel i Expressen.

I fredags ändrade kristdemokraterna sin kärnkraftspolitik helt till att nu förorda att nybyggnadsförbudet hävs och att ett tak införs på tio nya reaktorer. Folkpartiet tror i dagsläget att alliansen kommer att enas om att häva förbudet. Det är endast centern av allianspartierna som är skeptiskt. De socialdemokratiska kommunalråden hoppas på lösningar över blockgränsen och skriver i Expressen:

"Därutöver finns det områden där vi socialdemokrater förmodligen inte kan komma överens med v och mp. Låt inte det förstöra vår samverkan. I vissa frågor måste man kunna konstatera att vi inte kan komma överens. Vi måste tillåta oss att leta efter bredare lösningar".

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!