Lördag 1 Okt
Stockholm

Terrorrättegång inleds i Malmö

I morgon inleds rättegången mot en Malmöbo av palestinskt ursprung.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den terrorrättegång som inleds i Malmö på måndag kan vara överspelad innan ens domen hunnit skrivas.

I centrum står en Malmöbo av palestinskt ursprung som samlat in pengar till bland annat föräldralösa och till barnsjukhus.

Han har bott länge i Sverige och är svensk medborgare. Åtalet gäller brott mot den så kallade finansieringslagen.

De insamlade pengarna, mer än fyra miljoner kronor, var avsedda för olika kommittéer och organisationer på Västbanken och i Gaza. Åklagaren ska försöka visa att mannen visste att den egentliga mottagaren var Hamas, som finns med på EU:s terrorlista.

Det är olagligt att skicka pengar till Hamas, oavsett om pengarna gått till rörelsens militära gren eller till dess omfattande sociala verksamhet, framhåller åklagaren.

Om han skulle fällas för grovt brott, är straffskalan mellan ett halvt och sex års fängelse. Alternativt är han åtalad för brott mot sanktionslagen, grovt brott, som kan ge upp till fyra års fängelse.

Men Jan Hjärpe, islamolog och professor emeritus, tror att Hamas terrorstämpel kan vara på väg bort.

– Jag tror att det inte är alltför avlägset. Det är en akut situation, där världssamfundet har intresse av att försöka få i gång en fungerande fredsprocess, säger han till TT.

I så fall blir utgången av rättegången i Malmö plötsligt ointressant, konstaterar Hjärpe.

Knäckfrågor i målet blir dels om det finns några säkra kopplingar mellan Hamas och de organisationer han har skickat pengar till, dels om mannen kände till dessa kopplingar.

Det är inte en enkel uppgift, konstaterar vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström. Enligt henne spelar det mindre roll om syftet var att stödja sjuka eller föräldralösa barn.

– Den springande punkten är att om pengar går in i det här systemet så stöttar det allvarlig brottslighet, säger hon.

Rättegången hålls i tingsrättens säkerhetssal och avslutas tidigast den 11 februari.

Försvarsadvokaten i terrormålet, Laue Traberg Smidt, har tidigare haft ett liknande mål i Danmark. De åtalade där hade också samlat in pengar via al-Aqsa. Det slutade med friande domar i två instanser.

Hamas bildades 1987 och har sina rötter i den egyptiska islamiströrelsen Muslimska brödraskapet.

Hamas vill slänga ut den israeliska armén från den ockuperade Västbanken och bilda en islamisk stat i hela det som i dag är Gaza, Västbanken och Israel. Är terroriststämplat av EU, USA och Israel.

År 2006 vann Hamas överraskande det palestinska valet, men konflikten med al-Fatah gjorde att ingen regering bildades. I stället tog Hamas efter blodiga strider över Gazaremsan 2007.

Officiellt har Hamas inte tagit på sig ansvaret för bombdåd i Israel sedan 2005, däremot har raketer avfyrats in i landet. Det var med hänvisning till dem som Israel inledde luftbombardemang mot Gaza den 27 december 2008 och därefter genomförde en storskalig markoffensiv.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.