Tisdag 28 Sep
Stockholm

Sd svänger om svensk trupp efter Kenneths död

Den 4 november lägger regeringen sitt förslag om att förlänga den svenska insatsen i Afghanistan.
1 av 3
Den 4 november lägger regeringen sitt förslag om att förlänga den svenska insatsen i Afghanistan. Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT/AP/Scanpix
Jimmie Åkesson är inte längre säker på att han vill dra hem svenska trupper från Afghanistan.
2 av 3
Jimmie Åkesson är inte längre säker på att han vill dra hem svenska trupper från Afghanistan. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Detta sedan Kenneth Wallin, 22, stupat i tjänst.
3 av 3
Detta sedan Kenneth Wallin, 22, stupat i tjänst. Foto: Privat

Sverigedemokraterna har börjat vackla i Afghanistanfrågan. Nu vill Jimmie Åkesson inte längre tala om slutdatum för svenskt trupptillbakadragande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Afghanistanfrågan har ända sedan det, efter valdagen, stod klart att sverigedemokraterna blir tungan på vågen i riksdagen, beskrivits som den första stora fråga där alliansregeringen riskerar att åka på nöten.

Den 4 november ska regeringen föreslå ett förlängande av den svenska insatsen i Afghanistan. De rödgröna har sedan tidigare kommit överens om att trupperna ska börja dras tillbaka från och med 2011 och avsluta insatsen 2013.

Och sverigedemokraterna har gått på samma linje.

Men stupade vagnchefen, Kenneth Wallin, 22, har fått dem att vackla.

– Jag tror inte att man bara kan dra hem trupperna så där, säger nu partiledaren Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

– Jag vet inte om vi vill det just nu. Det finns många aspekter att väga in. Det som har hänt i helgen har ställt den här frågan på sin spets.

I princip menar sverigedemokraternas partiledare fortfarande att Sverige inte har något att göra i ett land långt borta. Men dödsfallet ställer saken i ny dager, menar Åkesson.

– Jag tror inte att man bara kan dra hem trupperna så där. Det måste ske under ansvarsfulla former. Vi kan inte prata kategoriskt i datum. Uppenbarligen har karaktären på svenskarnas uppdrag förändrats. Då måste de ha en så säker arbetsplats som möjligt, säger han till Aftonbladet.

Den uppenbara invändningen - att han hattar fram och tillbaka bemöter han så här:

– Det är den spontana tanken så klart. Men det är fel från början att bara prata om att trupperna ska åka hem. Nu är de ju redan där.

Riksdagsledamoten Stellan Bojerud (sd) är ännu tydligare. Han menar att det är orealistiskt att börja dra tillbaka trupperna redan nästa år.

– Det är ett känt faktum att när tragiska ting inträffar ökar viljan att trupperna ska vara kvar, säger han till tidningen.

Men statsminister Fredrik Reinfeldt tänker inte förhandla med sverigedemokraterna för att vinna majoritet i riksdagen.

I stället hoppas han att socialdemokraterna ska lämna den rödgröna uppgörelsen.

– Min ambition är att ha ett brett stöd i riksdagen. Just nu gör vi ansträngningar hos social­demokraterna för att säkerställa att de gemensamt stödjer den svenska insatsen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela