S vill hjälpa pensionärer

S vill att pensioner beskattas på samma sätt som löner.


Regeringens politik mot pensionärerna äventyrar uppslutningen kring pensionsöverenskommelsen, anser Socialdemokraterna och ställer en rad krav inför tisdagens partiöverläggningar om pensionerna.

Pensionärerna riskerar att bli nästa stora grupp som blir jobbkrisens förlorare, för dem med lägst pensioner kommer bromsen i pensionssystemet som slår till 2010 att innebära en sänkning med upp till fem procentenheter, skriver partiordförande Mona Sahlin, ekonomiske talesmannen Thomas Östros och Veronica Palm, vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott på Dagens Nyheters debattsida.

Socialdemokraterna vill ha bort vad de kallar straffskatten på pensioner så att de beskattas på samma sätt som löner. Det skulle innebära minst 2 700 kronor i sänkt skatt. De vill höja bostadstilläggen till 95 procent och höja taket från 5 000 till 5 500 kronor och avskaffa flyttskatten, det vill säga räntan på uppskjuten reavinstskatt.

– Vi vill att pensionssystemet förbättras så att inte pensionerna svänger så kraftigt mellan åren, skriver de.

Försäkringskassan bör därför få i uppdrag att analysera vad som kan göras och föreslå sådana justeringar i pensionssystemet som kan göras utan att den långsiktiga stabiliteten riskeras.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!