Stockholm

Hon är Sveriges mäktigaste kvinna

"Jag har ju alltid varit jag, på gott och ont."


Läs mer

Ingrid Bonde, 49, är definitionen på en kvinna i karriären. Med tunga uppdrag inom både den offentliga och privata sektorn har hon lärt sig att hantera två olika "språk".

– Jag betraktar mig som en tolk i vissa sammanhang, uppger en prydligt klädd kvinna med pondus som inte är rädd för utmaningar, för Nyheter24.

Som vd för AMF Pension har Ingrid Bonde ett tungt ansvar vilande över sina axlar. Att vi dessutom befinner oss mitt i en finanskris gör inte uppdraget, att förvalta 3,8 miljoner svenskars pensionsbesparingar, lättare.

Grattis! Hur känns det?

– Jag tycker att det är ett hedersvärt uppdrag jag har. Därför är det väldigt roligt att just jag blir hedrad. Men det kom ändå som en överraskning för mig.

Varför kommer det sig att vi har så få kvinnor på toppositioner i näringslivet jämfört med resten av Europa?

– Det är förvånansvärt att det har hänt så pass lite som det gjort i näringslivet. Inom den statliga sektorn har det jobbats väldigt konsekvent med att främja just kvinnor. Men det är på gång. Det här priset är bland annat en viktig del i det arbetet.

Det räcker med att titta på Bonde för att uppfatta att hon är en kvinna med makt. Med blicken rak och fokuserad ger hon intryck av att veta exakt vad hon vill. Var kommer denna drivkraft och seriositet ifrån? Enligt Bonde själv är en del av förklaringen det stöd hon fått genom sin omgivning.

Vad hade du gjort i dag om du var uppvuxen i Yemen?

– Jag har en väldigt stor beundran för kvinnor som jobbar med jämställdhetsfrågor i länder där de på grund av olika anledningar inte är jämställda med männen. Själv är jag givetvis lyckligt lottad. Jag har förmånen att vara uppvuxen i en situation där det har varit naturligt med en akademisk utbildning. Båda mina föräldrar är akademiker. Men jag har också turen av att ha väldigt bra chefer som gett mig ansvar och förtroende i mitt yrkesverksamma liv. Självklart har detta en betydelse. Vilket stöd du får av din omgivning kan vara olika bland annat utifrån vilket land du växer upp i.

Innan Ingrid Bonde anställdes som vd för AMF Pension var hon generaldirektör för Finansinspektionen. Och i höstas extraknäckte hon som gymnasievikarie, som en del av projektet Koll på cashen. Projektet som var en gemensam satsning mellan Finansinspektionen, Konsumentverket och Kronofogden syftade till att få ungdomarna att tänka efter innan de skuldsätter sig.

Skulle du kunna tänka dig att jobba som gymnasielärare på heltid?

– Ja, jag tycker det var väldigt givande och framförallt meningsfullt. Det vi gjorde var också väldigt viktigt. Våra ekonomiska beslut har stor betydelse för hur våra liv utvecklas. Har vi bättre förutsättningar för det genom en god utbildning är det klart viktigt. Om jag hade kunnat hjälpa till med det genom att vara gymnasielärare så hade jag självklart kunna tänka mig att göra det.

Tycker du att skolan borde göra mer för att få ungdomar att hålla koll på ekonomin?

– Ja, jag tycker nog det. Skolan är ändå för mig ett sätt att ge våra barn en bas för att de ska klara av de utmaningar som samhället ställer på oss. Då tycker jag att det är väldigt viktigt att skolan ger barnen den kunskapsgrunden. Och eftersom samhället har förändrats litegrann är det nog viktigt att se över det. För 20 år sedan tog staten ett större ansvar. Nu har ansvaret och därmed riskerna förskjutits mer till medborgarna. Vilket jag tycker är utmärkt. Däremot innebär det också att människorna måste förberedas på ett annat sätt. Konsumentmakt är konsumentkunskap.

För en tid sedan beslutade AMF, som första livförsäkringsbolag, att dra ned pensionerna. För en genomsnittlig LO-pensionär innebar det en sänkning på cirka 100–150 kronor mindre i månaden.

– Vi var snabbt framme att dra ner pensionerna. Finanskrisen påverkar ju naturligtvis pensionsbolagen. Men vi har den absolut starkaste balansräkningen, så vi har en möjlighet att komma tillbaka ordentligt när det vänder. Men jag har full sympati och förståelse för att det måste ha varit väldigt jobbigt för de pensionärer som drabbades.

Slutligen, när vänder börsen?

– Om jag det visste. Däremot är jag ändå hyggligt optimistisk. Just nu är det tuffa tider. Men det är klart att det vänder. Det gör det alltid, avslutar en märkbart hoppfull Ingrid Bonde för Nyheter24.

Skrivet av:

Nästa artikel
AMF-chef sparkas

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.