Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

C: Kvinnor luras att pensionsspara

Nyheter | 03/05/2009 12:02

Skatteexperten Jörgen Johansson vill skrota avdragsrätten för privat pensionssparande.

Det är dags att skrota avdragsrätten för privat pensionssparande, tycker Centerns skatteexpert Jörgen Johansson.

– Den lurar kvinnor att pensionsspara i hopp om en trygg ålderdom.

– Men det är en falsk trygghet. Den som gynnas av sparformen är välbeställda män. För kvinnor, ofta anställda i den offentliga sektorn, är det ett vågspel. Risken är stor att det slutar med ett minus, enligt Jörgen Johansson.

Samtidigt förlorar samhället 4,3 miljarder på skatteavdraget. Slopas avdragsrätten skulle det ge landets kommuner 3,7 miljarder och staten 0,6 miljarder. Pengar som skulle komma väl till pass, konstaterar Johansson.

– Pengarna gör större nytta för att säkra jobb i kommuner och landsting, säger han.

Johansson har tagit hjälp av riksdagens utredningstjänst för att få fram ett underlag till partiets skattegrupp, som i höst ska lägga fram sina förslag.

Drygt två miljoner svenskar, fler kvinnor än män, har privata pensionsförsäkringar. Avdraget sänktes i år från 24 000 till 12 000 kronor. Skattesänkningen bidrar till att det är dags att ifrågasätta hela systemet, menar Johansson.

80 procent av spararna betalar inte någon statlig skatt och många i den gruppen är kvinnor i offentlig sektor. För en majoritet riskerar alltså pensionsförsäkringen att bli en förlustaffär eftersom man måste skatta för det avdragsgilla sparandet den dag man tar ut det.

De som tjänar mest är välavlönade som tack vare avdraget slipper betala värnskatt.

Tidigare finansministern Bosse Ringholm, liksom hans efterträdare Pär Nuder, ville slopa systemet. Det väckte protester särskilt med tanke på att senare generationer skulle förlora 40-talisternas förmåner. En utredning tillsattes, men den lades ner före valet 2006.

– Det är möjligt att förslaget kommer att mötas av ett ramaskri. Men vi måste anpassa oss till dagens situation, säger Johansson.

Skrivet av: