Miljögift i plasttryck på t-tröjor

Cancerframkallande gifter i vanliga tröjor. (TT)


Naturskyddsföreningen har låtit undersöka 20 t-tröjor och funnit att det i 19 av dem fanns ftalater, en kemisk substans som används som mjukgörare och som i vissa fall är förbjuden i leksaker.

Ftalaterna fanns i tröjornas plasttryck. Enligt Naturskyddsföreningen kan ftalater ge fosterskador, störa fortplantningen och orsaka cancer. Men det finns inga EU-regler som begränsar användningen av ämnena i barnkläder eller andra kläder.

I ett pressmeddelande kritiserar Naturskyddsföreningen textilimportörerna och skriver att det är oroande att företagen inte har kontroll på vad importerade kläder innehåller.

Redan i går gick branschorganisationen Textilimportörerna till attack mot undersökningen. Organisationen hävdar att vissa ftalater inte är farliga.

Skrivet av:

Relaterat
Senaste nytt

Tiotusentals demonstrerade mot polisvåld

Världens äldsta träbygge hittat i Zambia

En 476 000 år gammal träkonstruktion har grävts fram i Zambia, rapporterar SVT Nyheter. Träkonstruktionen är den äldsta som hittills har hittats.

Sis-chefer tagna ur tjänst efter intervjuer

Två centrala chefer för Statens institutionsstyrelse (Sis) har tagits ur tjänst och anmälts till Statens ansvarsnämnd (San), rapporterar SVT Nyheter.

Sågverk övertänt i Nora – räddningstjänsten på plats

1 timme sedan
Det gamla sågverket vid Dammsjön i Nora kommun i Västmanland brinner. Byggnaden är helt övertänd och räddningstjänsten kommer att låta den brinna ner.

Över 30 döda efter explosion på bränsledepå i Benin

1 timme sedan
Minst 34 människor har dödats i Benin i samband med att en olaglig bränsledepå exploderat i landets södra del, nära gränsen mot Nigeria.

Duda: Spannmålstvisten är liten

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda beskriver tvisten om ukrainsk spannmålsimport till Polen som liten, rapporterar polska nyhetsbyrån PAP. Enligt presidenten kommer det inte att allvarligt skada bilaterala relationer.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.