Stockholm

Polischef kände till rasistattack

Polismästare Ulf Sempert anmäler sig själv efter att ha blivit avklädd.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Polismästare Ulf Sempert i Malmö hade hört talas om de rasistiska påhoppen i polisbussen i Rosengård redan innan de uppmärksammades i medierna - utan att agera.

Nu anmäler han sig själv.

De tre polismännens rasistiska uttalanden i en polisbuss under kravallerna i Rosengård i december skapade en proteststorm bland medborgare, polisledning och politiker. En av dem som var förvånad och upprörd var polismästare Ulf Sempert. Men nu anmäler han sig själv till internutredningen eftersom det kommit fram att han kände till uttalandena i förväg, skriver Sydsvenskan.

Poliserna som filmade eller skötte utredningen reagerade inte på vad som sades på filmen, men Semperts närmaste man fick höra om olämpliga uttalanden från åklagarmyndigheten när filmen lämnats över dit. Exakt vad som sades visste dock inte Semperts närmsta man eller chefsåklagaren vid tidpunkten.

Sempert ska sedan, enligt Sydsvenskan, ha fått veta att det förekommit olämpliga och rasistiska uttalanden - dels via sin närmaste man, dels från chefsåklagaren.

När tidningen konfronterar Sempert säger han att anledningen till att han inte reagerat är att han måste ha sett uppgifterna som "ett ärende i mängden" och trott att det nu låg på länspolismästarens bord.

– Det låter precis som dåliga bortförklaringar och det är det värsta jag vet, säger han till tidningen.

– Då är det bättre att de får utreda det.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.