Torsdag 21 Okt
Stockholm

Malmöpoliser begick inget brott

Helt okej för poliser att säga "Den lille jävla apajäveln". Utredningen av polisskandalen i Rosengård läggs ner.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

"Den lille apajäveln. Ska jag göra han steril?"

Kvällen den 18 december. Oroligheterna i Rosengård pågår som värst.

”Den lille jävla apajäveln. Ska jag göra han steril när jag får tag på honom?”

”Ja, han ska ha sig duktigt med stryk så han inte kan stå på benen."

Konversationen ovan är från en film som en polisman spelade in samtidigt som kravallpoliser satt i sin buss och pratade om att ge en Rosengårdsungdom stryk.Senare säger en polis:

"Jag håller med han gubben på Ica: "Ni är komna till fel kommun, blattajävlar".

Förundersökningen läggs ner

Chefsåklagare Kristian Augustsson på Riksenheten för polismål beslutade sent på fredagseftermiddagen att lägga ned den just påbörjade förundersökningen mot de polismän som kom med rasistiska uttalanden under upploppen i Rosengård.

– Jag har fått in uppgifter om förhållandena under vilka polismännen yttrade sig, och har helt enkelt funnit att det varken har begåtts något tjänstefel eller annat brott, säger han till TT.

Enligt Augustsson är en anmälan på väg även från Malmös polismästare Ulf Sempert. Polischefen har polisanmält sig själv för att han inte omedelbart reagerade och ingrep då han fick information om hur poliserna hade uttryckt sig.

Polismästaren visste hela tiden

Polismästare Ulf Sempert ska sedan, enligt Sydsvenskan, ha fått veta att det förekommit olämpliga och rasistiska uttalanden - dels via sin närmaste man, dels från chefsåklagaren. När tidningen konfronterar Sempert säger han att anledningen till att han inte reagerat är att han måste ha sett uppgifterna som "ett ärende i mängden" och trott att det nu låg på länspolismästarens bord.

– Det låter precis som dåliga bortförklaringar och det är det värsta jag vet, säger Sempert till tidningen.

"Fel att spela upp ljudet i rättssalen"

Videoupptagningen med polisernas rasistiska kommentarer från Rosengård spelades upp under onsdagen i Malmös tingsrätt. Filmen är en del av bevisningen mot "Randiga tröjan", som polisen kallar den 21-åring som anses ha startat upploppet, rapporterar Sydsvenskan. Men vad poliserna inte tänkte på var att deras interna konversation hördes högt och tydligt samtidigt som "Randiga tröjan" filmades.

Polismannen som filmade det hela befann sig i rättssalen för att vittna. Trots att de rasistiska uttalandena inte hade någonting med rättegången att göra kände han sig manad att be om förlåtelse för sina kollegor.

–Jag vill passa på och beklaga de idioter till kollegor som hörs på filmen här. Men en av åhörarna påpekade att han själv hördes på filmen också.

Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem i Malmö tycker att det var fel att spela upp videon i rättssalen.

– Jag skulle aldrig ha gjort det. Jag skulle ha använt filmen, men tagit bort ljudet, säger han till TT. Som åklagare skulle han dessutom ha kontaktat länspolismästaren. Alhem utesluter inte att själva uppspelningen av ljudet med de rasistiska uttalandena som "apa-jäveln" och "blattajävlar" kan ha varit olaglig.

– Men jag ska inte sticka ut hakan så långt. Jag kan i vart fall konstatera att det framstår som oetiskt att vidarebefordra de här uttalandena därför att de kan spä på fördomar, säger han. Hans omdöme om polisernas snack i bussen är mycket hårt.

– Det var det jävligaste jag har hört, säger Alhem.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela