Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det här är radikal islamism i Sverige

1 av 3

Pontus Lundahl/SCANPIX

2 av 3

TT/Scanpix

3 av 3

Pontus Lundahl/Scanpix

Nyheter | 15/12/2010 12:04

Nu har säkerhetspolisen överlämnat sin rapport om våldsbejakande islamistisk extremism till regeringen.

STOCKHOLM. Det är en händelse som liknar en tanke. Men att Säpos rapport om våldsbejakande islamistisk extremism överlämnas till regeringen bara några dagar efter det första självmordsattentatet med islamistiska förtecken på svensk mark är faktiskt en slump.

Rapporten har varit inplanerad sedan februari i år.

"Våldbejakande islamistisk extremism och radikalisering förekommer i Sverige och utgör ett hot som inte bör underskattas", skriver Säpo i rapporten.

Men man konstaterar också att det för närvarande, trots allt, rör sig om begränsade företeelser. Säpo vill att man främst möter hotet genom ett ökat fokus på förebyggande åtgärder.

Säkerhetspolisens rapport konstaterar att det i Sverige finns ett antal nätverk som verkar utifrån en våldsbejakande islamistisk extremistisk ideologi.

De flesta av dem fokuserar på att agera och propagera dels mot utländska trupper i muslimska länder, dels mot utländska regimer som anses vara korrumperade och inte står för den tolkning av islam som nätverken anser vara den enda sanna.

Den militanta islamismen i Sverige anses inte vara ett hot mot grundläggande samhällsfunktioner eller mot den svenska staten - däremot kan den vara farlig för enskilda personer.

Enligt rapporten består den aktiva kärnan av radikala militanta islamister av knappt 200 personer. Och det finns inga belägg för att antalet personer som radikaliseras i Sverige ökar.

Rapporten i sin helhet går att läsa här.