Sopstrejken i Stockholm är över

Strejken fick ett lyckligt slut.


Den sopstrejk som har hotat att förvandla hela Stockholm till ett gigantiskt sopberg fick på tisdagseftermiddagen ett lyckligt slut. Parterna är överens.

De strejkande själva uppger att de i stort sett har fått igenom sina krav.

Den vilda sopstrejken i Stockholm är avblåst, uppger Radio Stockholm med hänvisning till Hans-Göran Grännby, vd för företaget Liselotte Lööf, för Radio Stockholm.

Enligt en ombudsman på fackföreningen Transport höll de strejkande en omröstning tidigt i morse och beslutade efteråt att avbryta strejken, rapporterar Svenska Dagbladet på nätet.

Rahmquist säger till Radio Stockholm att sopåkarna har fått igenom flera av sina krav. Vilka de kraven är vill han inte gå in på just nu.

Peder Murell, sophämtare vid Hellstens Renhållning AB, säger till Dagens Nyheter på nätet att sopåkarna i stort fått igenom alla sina krav.

–I stort sett har vi fått igenom alla våra krav. Vi har ett träffat ett muntligt avtal med arbetsgivarna som ska skrivas på papper så fort vi hunnit jobba undan en del av sopbergen runtom i stan, säger han.

Hundratals sopåkare i Stockholm har strejkat sedan i fredags. Det som utlöst strejken är de nya löne- och arbetsvillkoren som sopföretaget Liselotte Lööf AB (LLAB) velat införa. Innebörden blev lägre lön för vissa.

Enligt arbetsgivarna har sopåkarnas arbetsförhållanden legat och jäst under ett antal år.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!