Torsdag 28 Okt
Stockholm

Strejkande sopgubbar stäms i AD

"Framåt onsdag blir det påtagliga effekter."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Arbetsgivarna stämmer sopåkarna för den olagliga, vilda strejken i Stockholm.

– Innan dagen är slut så kommer med största sannolikhet de som strejkar vara stämda till AD (Arbetsdomstolen), säger Hans-Göran Grännby, vd för sopföretaget LLAB.

Sopstrejken, som inleddes i fredags, har inte fått några stora effekter än. Men framåt mitten av veckan lär sopbergen börja växa till sig.

– Framåt onsdag blir det påtagliga effekter, säger Grännby som dock hoppas att tvisten är löst då.

Tills vidare är rådet att knyta till soppåsarna ordentligt och ställa dem bredvid soptunnan om den är full. Dessutom kommer containrar för hushållssopor att ställas ut vid återvinningscentralerna, där hushållen normalt sett bara får slänga grovsopor.

Hela Stockholms kommun och även Nacka kommun drabbas av den pågående sopstrejken. Men särskilt utsatt är innerstaden, enligt Erik Axelsson, strejkande sopåkare.

– Där är det ont om utrymmen. Det finns kanske fler möjligheter att ställa ut containrar i förorterna, säger han, och tillägger att det är restaurangerna som drabbas hårdast av den uteblivna sophämtningen.

Det är inte bara sopföretaget Liselotte Lööf AB, LLAB, som påverkas av strejken. Sopstrejken drabbar även de andra entreprenörerna. Sju av tolv sopåkare hos exempelvis Ragnsells strejkar också, enligt Göran Bergander, chef för Ragnsells svenska verksamhet. Han bekräftar att de strejkdrabbade sopföretagen tillsammans tänker stämma de strejkande inför Arbetsdomstolen.

–Det här är en olovlig strejk, säger Bergander.

Enligt honom förekommer dessutom hot mot dem som inte vill delta i strejken.

– Det är flera som inte tordes låta bli att strejka, hävdar Bergander.

De andra sopföretagen som kör i Stockholm är Resta och Hellstens.

–Vi är här på måndag också. Vi känner oss starka och vi håller ut så länge det behövs, uppgav Berra Rahmquist, som utsetts till sopgubbarnas presstalesman, i slutet av förra vecka för Svenska Dagbladet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela