Sopstrejken fortsätter

Stockholmarna kan räkna med ett växande sopberg.


Stockholmarna kan räkna med ett växande sopberg i veckan.

Sopåkarnas vilda strejk fortsätter.

Främst har strejken, som inleddes i fredags, märkts för restauranger och andra som har sophämtning varje dag.

– Några stora problem har jag inte fått rapporter om än. Men det blir nog det väldigt snart, säger Anders Norberg, förhandlingschef för Biltrafikens arbetsgivareförbund (BA).

Hög belastning

Peder Murell är en av dem som nu driver strejken vidare. Han anser att många har missuppfattat den som att sopåkarna slåss för högre löner. Men så är det inte.

– Det här handlar om vår arbetsmiljö. Om vi får igenom våra krav - med ett tak för hur mycket vi får belastas - då går de flesta sopgubbar ner i lön, säger Murell.

– Vi har inget val. Vi orkar inte längre, säger sopåkaren Hasse Bergman till DN.

Det avtal med sophanteringsföretaget Liselotte Lööf man kämpar mot uppfattar sopåkarna som ett försök att sänka lönerna samtidigt som den redan hårda arbetsbelastningen ökar ytterligare.

Men politikerna som förhandlat fram avtalet håller inte med. Ulla Hamilton (m), ordförande i trafik- och renhållningsnämnden, har sagt till TT att renhållningsarbetarnas arbetsmiljövillkor snarare skärpts i och med upphandlingen och att staden inte har något ansvar för konflikten.

Nya förhandlingar

Sopåkarnas eget fackförbund, Transport, står inte bakom den olagliga strejken och uppmanar sina medlemmar att återgå till arbetet. Något som alla sopåkare på platsen skrattade åt, enligt SvD.

Men under måndagen ska facket ha överläggningar med BA eftersom man delar sopåkarnas bild av att det nya avtalet innebär lönesänkningar i kombination med ökad arbetsbörda.

Peder Murell är inte nöjd med läget.

– Det här handlar ju om politikerna som avskriver sig allt ansvar och bara tänker på pengarna. Det är inte fel att pressa priser, men det finns en gräns för hur mycket man kan pressa, säger han till TT.

Sopkrisen i Neapel. Är det dit vi är på väg?

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.