Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Flera till sjukhus efter syraattack

Nyheter | 11/02/2009 08:20

En syraattack genom ett fönster i Jönköping har fört ett tiotal till sjukhus.

Ett tiotal personer fick uppsöka sjukhus sedan en vätska kastats in i en lägenhet i Jönköping natten till onsdagen. Det kan handla om fluorvätesyra.

Förutom de två personer som fanns i lägenheten är det poliser och personal i räddningstjänsten, uppger SVT:s Jönköpingsnytt.

Attentatet skedde vid tvåtiden i bostadsområdet Öxnehaga. En behållare med vätskan kastades in genom ett fönster och två personer i lägenheten vaknade när glaset krossades.

– När polispatrullen och räddningstjänsten kom till platsen konstaterade man att det var en brunaktig vätska som direkt var väldigt irriterande för halsen, säger Nils-Erik Eriksson, pressinformatör på polisen i Jönköpings län, till TT.

– Det misstänks vara fluorvätesyra, men det är inte klarlagt. Prover har tagits.

Fluorvätesyra är ett starkt frätande ämne som bland annat används för metallrengöring och som kan orsaka illamående och svår klåda i andningsvägarna, i värsta fall också lungödem.

Alla som befunnit sig i lägenheten har lagts in på Länssjukhuset Ryhov för observation i 48 timmar. Hur många det är hade Eriksson inga uppgifter om, men enligt SVT är det två personer som bodde i lägenheten samt två poliser och sex personer i räddningstjänsten.

Vem eller vilka som kastat in vätskan är okänt.

Skrivet av: