Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hemlig agent riskerar utvisning

Nyheter | 13/02/2009 13:49

Turkiet har begärt att få mannen utlämnad.

Svenska åklagare behandlar just nu en begäran från Turkiet om att lämna ut en före detta agent vid en hemlig underrättelsetjänst. Mannen, Abdulkadir Aygan, fick asyl i Sverige för fyra år sedan och nu fruktar han för sitt liv om Sverige skickar honom till Turkiet.

Dem militära organisationen som Aygan ingick i ska ha dödat flera tusen oppositionella i Turkiet under 90-talet.

– Jag vill inte ens tänka tanken. De vill ha mitt huvud på ett fat. Deras verkliga intentioner är inte att sanningen ska komma fram. De vill tysta mig för gott, säger Abdulkadir Aygan, till Sveriges Radio.

Underrättelseorganisationen JITEM anklagas för tortyr och mord på tusentals oppositionella. Abdulkadir Aygan har offentligt erkänt att han haft delaktighet i 36 politiska mord. Han har inte dödat någon själv, säger han, men han var med då morden utfördes.

Han har bland annat pekat ut platserna där offren begravdes i hemlighet. I minst ett fall har hans beskrivning lett till att man hittat offrets kvarlevor.

1992 mördades en ledande kurdisk intellektuell i Turkiet, den kände författaren Musa Anter. Nu, nästan 16 år senare, anklagar en turkisk åklagare Abdulkadir Aygan för mordet. Det är för det mordet som Turkiet vill få Abdulkadir Aygan utlämnad.

Aygan säger att han inte dödade författaren, men att han vet hur mordet gick till, och att det var JITEM som låg bakom det.

Abdulkadir Aygan är beredd att gå igenom en rättslig prövning i Sverige.

– Jag vill inte att den svenska regeringen och rättvisan går den turkiska orättvisan tillmötes, säger Abdulkadir Aygan, skriver sr.se.

Skrivet av: