"OG utgör fortfarande ett hot"

Nya uppgifter hävdar att ligan Original Gangsters "decimerats". Men polisen är fortfarande orolig.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Nyheter24 har tidigare avslöjat att en svensk maffiagrupp med förgreningar i stora delar av Europa - OG - gjort en kraftfull offensiv för att erövra internet.

Med en sajt som hänger ut dömda sexbrottslingar och ett knarkapotek på nätet har den organiserade brottsligheten, med OG i spetsen, initierat en ny kriminell epok. Maffia 2.0.

Nu har tidningen Expressen intervjuat avhoppade OG-medlemmar som tvärtom hävdar att det kriminella nätverket, som ansetts vara Sveriges kanske mest fruktade, "står i spillror". Och att OG-ledaren skulle vara ensam.

"Ett skämt"

När Nyheter24 talar med gangsterledaren, Denho Acar, slår han - föga förvånande - tillbaka mot Expressen.

– Det är ett skämt. Journalisten där är fullständigt utvecklingsstörd, säger Denho Acar till Nyheter24.

– Han har intervjuat folk som antingen är våra fiender eller har fått sparken. Bland annat han som bomben i Torpa var riktad mot.

Men Expressen har också pratat med Tommy Hydfors, biträdande chef för rikskriminalen, som hävdar att det kriminella nätverket Original Gangsters är "decimerat".

När OG-ledaren Denho Acar tidigare framträtt i Nyheter24 och i TV 4:s Kvällsöppet hos Lennart Ekdal har han talat om flera hundra medlemmar och att OG finns i hela Europa. Uppgifter, som enligt de avhoppare Expressen talat med, är "ett skämt". "OG finns bara i tidningarna", hävdar vidare samma källor.

Och i tidningens reportage bekräftas uppgifterna av biträdande chefen på rikskriminalen.

– Vår uppfattning är att deras siffror inte stämmer med verkligheten. De har väl anledning att visa sig större än vad de är, säger Tommy Hydfors på rikskrim.

OG-ledaren Denho Acar ger inte mycket för rikskrimchefens spekulationer.

– Vad ska polisen säga? Ska de säga bra saker om mig?

– De är bara bittra över att de inte kan få tag i mig, därför sprider de skit om mig nu.

Och när Nyheter24 talar med de poliser som arbetar på fältet - i den organiserade brottslighetens omedelbara närhet - framträder en delvis annan bild. Som ligger lika nära Denho Acars bild som Tommy Hydfors på rikskrim.

"OG saknar klara strukturer"

Fredrik Gårdare, poliskommissarie som jobbar med gängbrottslighet i södra Stockholm, där Original Gangsters vuxit sedan mitten av decenniet:

– Det vi kan se från vår sida är att OG inte är som andra kriminella organisationer som till exempel Hells Angels och Bandidos. Men det är ett varumärke som fortfarande samlar kriminella.

Det stämmer alltså inte att OG i dag "bara finns i tidningarna"?

– I artikeln pratar man helt enkelt om varandra. Det är därför det kan se ut som det gör. Vi i polisen är väl medvetna om att OG fortfarande utgör ett hot.

– OG är mer än bara ett namn. Man har stora ambitioner. Deras strategi med media är noggrann och samtidigt gör man reklam för sig själva på olika sätt på internet.

– Men jag anser att man inte når ända fram. OG:s organisation saknar fortfarande klara strukturer.

Kan deras "röriga" organisation göra dem mer oberäkneliga?

– Oberäkneliga är kanske rätt ord att använda. Men trots sin röriga organisation får de allt att snurra runt, det måste vi vara medvetna om. Även om de inte når ända fram rent organisatorisk så kan vi inte utesluta att de inte försöker.

Skrivet av: